Колку често размислуваме за нашето здравје? Повеќето од нас прават нешто за него неколку пати на ден . Чувствувате како да ручате хамбургер, но се спротивставувате и претпочитате салата за да го намалите холестеролот. Дали би сакале да гледате филм? Наместо тоа, одите во теретана или одите на прошетка. Ги четкаме забите секој ден бидејќи знаеме колку е важна оралната хигиена. Зарем нашиот мозок не е исто толку важен како и нашето тело – нивото на холестерол, вежбањето или хигиената на забите? Па зошто го игнорираме неговиот тренинг?

Со редовно вежбање на мозокот, можете да ја подобрите меморијата и концентрацијата дури и додека стареете, да го олесните извршувањето на секојдневните задачи и да го одржите мозокот остар. И бидејќи неговите перформанси полека се влошуваат со текот на времето, важно е да се започне. Покрај тоа, можете да ја подобрите и вашата емоционална рамнотежа.

Дали треба да го вежбате мозокот дури и ако работите?

Ако мислите дека работата со полно работно време е доволна за вежбање на вашиот мозок, може да бидете разочарани и изненадени. Во првите месеци вашиот мозок ќе биде целосно окупиран. А можеби ќе работи толку напорно уште една или две години. Но, тогаш вашата работа станува рутина . Иако е предизвик и бара многу донесување одлуки, вие не го тренирате вашиот мозок бидејќи е речиси невозможно да наидете на задача што не сте ја сретнале досега. Само затоа што размислувате не значи дека го вежбате мозокот.

Како можеме да го тренираме нашиот мозок?

Го користиме нашиот мозок цело време. Дури и кога ги движиме рацете, одиме или пиеме чаша вода. Сепак, тоа не е тренинг и не е доволно. Клучот за успехот е создавањето на нови синаптички врски . А тоа можеме да го постигнеме со учење нова активност. Воопшто не мора да биде комплицирано.

Најдобрите примери вклучуваат учење да танцуваат, свирење на музички инструмент или обид за учење нов странски јазик. Кога мислите дека не можете да совладате друг јазик, можете да работите на подобрување на вокабуларот на оној што веќе го знаете. Само запомнете дека читањето нови зборови не е доволно. Едноставно кажано, ако сакате да запомните нови, мора да ги поврзете или поврзете со нешто – дајте им опис што вашиот мозок ќе го запомни и со кој ќе се поврзе.

Не се работи само за активности – тоа треба да биде начин на живот

Се разбира, ако сакате да вежбате мозочни кола, треба да создадете услови за нивен развој . За да го постигнете ова, треба да се погрижите да спиете доволно и да го ограничите кофеинот. Исто така, треба да се избегнува прекумерно пиење алкохол. Слатките пијалоци и пржената храна се меѓу најнесоодветните намирници доколку сакате да го одржите вашиот мозок здрав и да функционира што подолго. Ако размислите добро, сите овие работи се непожелни и за вашето тело. Така, имате двојна мотивација да се храните поздраво и да се одморите доволно.

Вежбањето на мозокот е уште покорисно за постарите

Како што старееме, нашите мускули слабеат и нашата меморија се влошува. Сепак, благодарение на здравата исхрана и тренингот на мозокот, постарите лица можат да останат во многу добра форма. Најстарата личност која некогаш истрчала маратон имала 100 години. Најстариот професионален бодибилдер има 90 години. Со доволно одлучност, може да се постигнат неверојатни резултати, дури и кога се работи за мозокот. Но, иако нема да ги усовршиме работите, само 30-60 минути продуктивна мозочна активност дневно може да има огромно влијание врз луѓето со деменција или Алцхајмерова болест. Тренингот на мозокот не може да ги излечи, но може значително да ги подобри когнитивните способности и да ги одржува во многу подобра форма со години. А особено здравиот начин на живот кој се практикува во текот на животот е превенција од деменција.

Во Атена не сме задоволни додека не бидеме најдобри во она што го работиме. Постојано се трудиме да работиме на подобрување во секој можен аспект. И тоа не може да се постигне ако не одржуваме остар мозок. Затоа учиме нови работи и ставаме голем акцент на задачите кои бараат креативност. Овие задачи не ги препуштаме само на одредени луѓе во тимот, туку нека се вклучат сите. Со тоа што трошат 15 минути дневно правејќи нешто надвор од нивните вообичаени активности, тие не само што се одмораат од работата, туку во исто време го тренираат и својот мозок. Ако мислите дека 15 минути дневно не се ништо, запомнете дека се собираат над 60 часа годишно.

Дали и вие го вежбате мозокот? Кои се вашите омилени активности? Споделете со нас во коментарите.