Дали вашиот сакан, сосед или пријател бара работа и дали би сакале да му помогнете во тоа? Имаме неколку совети за вас како да го остварите тоа и да му обезбедите идна работа . Се разбира, овој водич исто така ќе ви помогне доколку го имате истиот проблем.

Поддршка

Човек кој нема работа има потреба од поддршка и мотивација од околината во време кога долго време не може да најде ништо. Исто така, му треба помош и водство кога не знае што да прави и каде да се обрати. На пример, на дипломец кој штотуку завршил училиште може да му помогне родител или постар брат или сестра кој веќе има искуство во наоѓање работа. Меѓутоа, барателите на работа мора да бидат и проактивни и да вложат напори да се вработат. Ова е главниот чекор до успехот. Не седете и чекајте.

Од случај до случај

Има разлика помеѓу луѓето кои никогаш порано не работеле и оние кои штотуку работеле некаде многу долго време , на пример 20 години, и одеднаш добиваат отказ. Сигурно им е тешко, затоа што по години, од ден на ден , ја изгубија безбедноста и ја изгубија работата на која беа навикнати да одат секој ден. Зададената ситуација им е непозната, уште повеќе е тешко кога не можат или не знаат како да најдат работа во индустријата во која работеле. Особено ако не сакаат или не можат да направат ништо поразлично од претходно.

Обесправени лица

На некои апликанти им е уште потешко. Тие се обесправени групи , каде што ги вклучуваме мајките по завршувањето на породилното отсуство, тешко инвалидите, старите лица кои се блиску до пензија. Не секој работодавач е подготвен да вработи лице со попреченост. На мајките во градинка им е тешко бидејќи треба да најдат работа со работно време што им одговара, за да можат да ги носат децата во градинка или училиште и да ги земат од таму.

Многу компании или претпријатија имаат проблем со ризикот дека вработените мајки често ќе имаат болни деца за кои ќе мора да се грижат, поради што тие ќе отсуствуваат од работа подолго време. На тешка ситуација се изложени и постарите луѓе кои се на само неколку години од пензија – три или четири. Причината е што работодавачите и организациите најчесто бараат вработени за подолг работен период, дури и неколку години, за да не мора повторно да организираат интервјуа и да обучуваат нови работници.

најдете работа
Работен човек расте, невработен опаѓа.

Неуспехот води до фрустрација

Разбирливо е дека човек кој се нашол без работа (тој е долгорочно невработен или штотуку дипломиран без работно искуство) и веќе бил одбиен на десет интервјуа, лесно запаѓа во летаргија, станува апатичен и на крајот пасивен. Си вели: „Зошто толку се трудам кога воопшто не ми оди? и поднесува оставка. Да се има работа е важно и неопходно, бидејќи човекот е создаден да биде активен , да доживее исполнетост во животот, да може да се реализира. Од друга страна, му требаат пари за да плати сметки и да ги обезбеди основните животни потреби .

Според Евростат, поимот долготрајна невработеност се однесува на лица кои немаат работа и активно бараат најмалку една година. Многу долгорочна невработеност се однесува на лица кои се невработени најмалку 2 години.

Не губете ги работните навики

Човек без работа мора да се издржува за да не остане долго време невработен. Колку подолго останува дома, толку е потешко да се вработи. Со текот на времето ќе ги загуби работните навики и постои ризик да развие психолошки проблеми, депресија или дури и разни зависности. Многу е потребно барателот на работа да постави дневен распоред и да одвои одредено време (на пример 30-60 минути време) за барање работа на сите можни портали за работа во земјата. А може да аплицира за работа и ако фирмата каде што сака да работи нема објавен оглас. Треба да поднесеш резиме или да побараш, тој не дава ништо за обид, може само да добие.

Во нашиот следен блог ќе ви донесеме конкретни совети како да најдете работа.

Препорачајте ја нашата агенција ATENU на вашиот пријател, кој благодарение на 14-годишното искуство се ориентира на пазарот на трудот. Може да се пријави кај нас и ние ќе му обезбедиме добро платена работа. Имаме голем број понуди за работа од кои може да изберете.

Што би им препорачале на невработените? Пишете ни во коментарите под статијата.