Szerette, szomszédja vagy barátja munkát keres, és szeretne segíteni neki? Van néhány tippünk arra vonatkozóan, hogyan teheti ezt meg, és hogyan biztosíthat neki egy kecsegtető állást. Természetesen ez az útmutató önnek is segít, ha ugyanezzel a problémával küzd.

Támogatás

Egy munkanélküli embernek szüksége van a környezetében lévők támogatására és motiválására egy olyan időszakban, amikor hosszú távon nem kap semmit. Akkor is jól jön neki a segítség és az útmutatás, amikor nem tudja, mit tegyen vagy hová forduljon. Például egy frissen diplomázottnak segíthet egy szülő vagy idősebb testvér, akinek már van tapasztalata az álláskeresésben. Az álláskeresőknek azonban maguknak is kezdeményezniük kell, és erőfeszítéseket kell tenniük annak érdekében, hogy elhelyezkedjenek. Ez a sikerhez vezető legfontosabb lépés. Ne üljön és ne várjon.

Esetről esetre

Különbség van azok között, akik még soha nem dolgoztak, és azok között, akik csak nagyon hosszú ideig, például 20 évig dolgoztak valahol, és hirtelen, váratlanul elbocsátották őket. Nehéz lehet számukra, mert évek múltán napról napra elveszítették a biztonságukat, és a munkahelyüket, ahová nap mint nap jártak. A helyzet ismeretlen számukra, és az is nehéz, ha nem tudnak vagy nem tudják, hogyan találjanak munkát abban az ágazatban, amelyben korábban dolgoztak. Különösen akkor, ha nem akarnak vagy nem tudnak mást tenni, mint amit eddig tettek.

Hátrányos helyzetű személyek

Néhány pályázónak még nehezebb dolga van. Ezek a hátrányos helyzetű csoportok, amelyek közé tartoznak a szülési szabadság után lévő anyák, a fogyatékkal élők, a nyugdíj előtt álló idősek. Nem minden munkáltató hajlandó fogyatékossággal élő személyt alkalmazni. A szülési szabadságon lévő anyáknak nehézséget okoz, hogy olyan munkahelyet kell találniuk, ahol a munkaidő megfelelő, hogy el tudják vinni a gyermekeiket az óvodába vagy az iskolába, és onnan el tudják hozni őket.

Sok vállalatnak vagy vállalkozásnak problémát jelent az a kockázat, hogy a dolgozó anyáknak gyakran beteg gyermekeikről kell gondoskodniuk, és így hosszú időre kimaradnak a munkából. Azok az idősebbek, akik csak néhány – három-négy – évre vannak a nyugdíjba vonulástól, ugyanilyen nehéz helyzetnek vannak kitéve. Ennek oka, hogy a munkáltatók és a cégek általában hosszabb távra, akár több évre keresnek munkavállalókat, hogy ne kelljen új munkatársakat újra felvenniük és betanítaniuk.

munkát találni
A dolgozó ember fejlődik, a munkanélküli ember hanyatlik.

A kudarc frusztrációhoz vezet

Érthető, hogy aki munkanélküli (tartósan munkanélküli vagy friss diplomás, munkatapasztalat nélkül), és már tíz állásinterjún elutasították, könnyen letargiába esik, apatikussá és végül passzívvá válik. Azt mondja magának: „Miért próbálkozom ennyire, ha egyáltalán nem sikerül?” és feladja. A munka fontos és szükséges, mert az embert arra teremtették, hogy aktív legyen, hogy megtapasztalja az élet kiteljesedését, hogy érvényesüljön. Másrészt pénzre van szüksége, hogy kifizesse a számlákat és biztosítsa az alapvető életszükségleteket.

Az Eurostat szerint a tartós munkanélküliség azokra az emberekre vonatkozik, akik legalább egy éve munkanélküliek és aktívan keresnek munkát. A nagyon hosszú távú munkanélküliség azokra az emberekre vonatkozik, akik legalább 2 éve munkanélküliek.

Ne veszítse el a munkaszokásokat

A munkanélküli személyt támogatni kell, hogy elkerülje a tartós munkanélkülivé válást. Minél tovább marad otthon, annál nehezebb lesz munkát találnia. Idővel ugyanis elveszíti munkaszokásait, és fennáll a pszichológiai problémák, a depresszió vagy akár különböző függőségek kialakulásának kockázata. Nagyon fontos, hogy az álláskeresők napi ütemtervet állítsanak össze, és szánjanak bizonyos mennyiségű időt (például 30-60 percet) arra, hogy az ország összes lehetséges állásportálján munkát keressenek. Akkor is jelentkezhet állásra, ha a cég, ahol dolgozni szeretne, nem hirdetett állást. Önéletrajzot kell küldeni vagy rákérdezni, a próbálkozásért semmit nem ad, csak nyerhet vele.

Következő blogunkban konkrét tippeket adunk az álláskereséshez.

Ajánlja ismerősét az ATENA ügynökségünknek, amely 14 éves tapasztalatának köszönhetően tájékozódik a munkaerőpiacon. Lehetősége van arra, hogy regisztráljon nálunk, és mi jól fizető munkát biztosítunk neki. Számos állásajánlat közül választhat.

Ön mit ajánlana a munkanélkülieknek? Írja meg nekünk a cikk alatti hozzászólásokban.