A është i dashuri juaj, fqinji ose miku juaj në kërkim të një pune dhe a do të dëshironit ta ndihmonit për këtë? Ne kemi disa këshilla për ju se si ta realizoni atë dhe t’i siguroni atij një punë të mundshme . Sigurisht, ky udhëzues do t’ju ndihmojë gjithashtu nëse keni të njëjtin problem.

Mbështetje

Një person që nuk ka një punë ka nevojë për mbështetje dhe motivim nga ata që e rrethojnë në një kohë kur nuk mund të gjejë asgjë për një kohë të gjatë. Ai gjithashtu ka nevojë për ndihmë dhe udhëzime kur nuk di çfarë të bëjë dhe ku të drejtohet. Për shembull, një i diplomuar që sapo ka mbaruar shkollën mund të ndihmohet nga një prind ose një vëlla ose vëlla më i madh që tashmë ka përvojë në gjetjen e një pune. Megjithatë, punëkërkuesit duhet gjithashtu të jenë proaktivë dhe të bëjnë përpjekje për të gjetur një punë. Ky është hapi kryesor drejt suksesit. Mos rri e prit.

Nga rasti në rast

Ka një ndryshim midis njerëzve që nuk kanë punuar kurrë më parë dhe atyre që sapo kanë punuar diku për një kohë shumë të gjatë , për shembull 20 vjet, dhe papritmas pushohen nga puna. Duhet të jetë e vështirë për ta, sepse pas vitesh, dita-ditës , humbën sigurinë dhe humbën punën që ishin mësuar të shkonin çdo ditë. Situata e dhënë është e panjohur për ta, për më tepër është e vështirë kur nuk mund ose nuk dinë të gjejnë një punë në industrinë në të cilën kanë punuar. Sidomos nëse ata nuk duan ose nuk mund të bëjnë asgjë ndryshe nga më parë.

Personat e pafavorizuar

Disa aplikantë e kanë edhe më të vështirë. Janë grupe të pafavorizuara , ku përfshihen nënat pas përfundimit të pushimit të lehonisë, personat me aftësi të kufizuara të rënda, të moshuarit që janë afër pensionit. Jo çdo punëdhënës është i gatshëm të punësojë një person me aftësi të kufizuara. Nënat në kopsht e kanë të vështirë sepse duhet të gjejnë një punë me orar pune që u përshtatet, në mënyrë që t’i çojnë fëmijët në kopsht ose në shkollë dhe t’i marrin që andej.

Shumë kompani apo ndërmarrje kanë problem me rrezikun që nënat që punojnë shpesh të kenë fëmijë të sëmurë për të cilët do të duhet të kujdesen, duke bërë që ato të mungojnë në punë për një kohë të gjatë. Të moshuarit që janë vetëm pak vite larg daljes në pension – tre ose katër – janë gjithashtu të ekspozuar ndaj një situate të vështirë. Arsyeja është se punëdhënësit dhe organizatat janë kryesisht në kërkim të punonjësve për një periudhë më të gjatë pune, madje edhe disavjeçare, në mënyrë që të mos kenë nevojë të organizojnë intervista dhe të trajnojnë punëtorë të rinj përsëri.

Gjej një punë
Një person që punon rritet, një i papunë bie.

Dështimi çon në zhgënjim

Është e kuptueshme që një person që e ka gjetur veten pa punë (është i papunë afatgjatë ose i sapodiplomuar pa përvojë pune) dhe tashmë është refuzuar në dhjetë intervista, bie lehtësisht në letargji, bëhet apatik dhe në fund pasiv. Ai thotë me vete: “Pse po mundohem kaq shumë kur nuk jam fare mirë?”. dhe jep dorëheqjen. Të kesh një punë është e rëndësishme dhe e nevojshme, sepse një person është krijuar për të qenë aktiv , për të përjetuar përmbushje në jetë, për të qenë në gjendje të realizojë veten. Nga ana tjetër, ai ka nevojë për para për të paguar faturat dhe për të siguruar nevojat themelore të jetës .

Sipas Eurostat, termi papunësi afatgjatë i referohet personave që nuk kanë një punë dhe kanë kërkuar aktivisht për të paktën një vit. Papunësia shumë afatgjatë i referohet personave që kanë qenë të papunë për të paktën 2 vjet.

Mos i humbni zakonet e punës

Një person pa punë duhet mbështetur që të mos mbetet i papunë për një kohë të gjatë. Sa më gjatë të qëndrojë në shtëpi, aq më e vështirë është të gjesh një punë. Me kalimin e kohës ai do të humbasë zakonet e punës dhe rrezikon të shfaqë probleme psikologjike, depresion apo edhe varësi të ndryshme. Është shumë e nevojshme që një punëkërkues të vendosë një orar ditor dhe të ndajë pak kohë (për shembull 30-60 minuta kohë) për të kërkuar punë në të gjitha portalet e mundshme të punës në vend. Dhe ai mund të aplikojë për një vend pune edhe nëse kompania ku ai dëshiron të punojë nuk ka asnjë njoftim të publikuar. Ju duhet të dorëzoni CV ose të kërkoni, ai nuk jep asgjë për të provuar, ai vetëm mund të fitojë.

Në blogun tonë të ardhshëm, ne do t’ju sjellim këshilla specifike se si të gjeni një punë.

Rekomandoni mikut tuaj agjencinë tonë ATENU , e cila falë përvojës 14 vjeçare orientohet në tregun e punës. Ai mund të regjistrohet tek ne dhe ne do t’i sigurojmë një punë të paguar mirë. Ne kemi një sërë ofertash pune për të zgjedhur.

Çfarë do t’u rekomandonit të papunëve? Na shkruani në komentet nën artikull.