Понекогаш не е доволно само да ги имате потребните вештини за работата. Поради дигитализацијата на процесот на регрутирање, компаниите добиваат десетици, стотици или дури илјадници резимеа за секоја понуда за работа. Сите соодветни кандидати обично влегуваат во потесниот избор, најдобрите се интервјуирани, но се прифаќаат само оние кои изгледаат најмногу ветувачки .

Има конкуренција за секоја пристојна можност за работа на пазарот. Затоа секоја ситница е важна – од првиот впечаток што ќе го оставите до начинот на кој се претставувате. Најдобар начин да ја претставите најдобрата верзија од себе е едноставно да одвоите време да се подготвите – тоа може да значи разлика помеѓу вработувањето од соништата и невработеноста во следните неколку месеци. Без разлика дали сте неодамна дипломиран или искусен професионалец, овие совети ќе ви помогнат да го импресионирате потенцијалниот работодавец и да ја постигнете вашата работа од соништата.

Истражувајте ја компанијата и работната позиција пред интервјуто

Важно е да ја истражите компанијата и позицијата за која аплицирате. Проверете ја веб-страницата на компанијата , прочитајте за нејзината визија и цели и запознајте се со производите и услугите што ги нуди. Благодарение на ова, подобро ќе ги разберете вредностите и целите на компанијата.

Исто така, многу е важно внимателно да го прочитате описот на позицијата за која аплицирате. Секој реномиран работодавач ќе обезбеди информации за вештините и знаењата потребни за одредена позиција. Ова не само што ќе ви помогне да откриете дали сте соодветни, туку и ќе ве води. Кога ќе имате можност да зборувате за себе, наведете ги квалитетите што ги поседувате поврзани со професијата. Во исто време, избегнувајте да зборувате за вештини кои ги поседувате, но не се неопходни за позицијата за која аплицирате.

Подгответе одговори на вообичаени прашања

Повеќето интервјуа за работа вклучуваат неколку рутински прашања, како што се „ Кажи ми малку за себе “ или „ Кои се твоите силни и слаби страни? “ Подгответе ги одговорите на овие прашања однапред за да се чувствувате сигурни и подготвени. Вежбајте ги вашите одговори со пријател или член на семејството за да добиете повратни информации и да го подобрите вашиот говор.

Облечете се соодветно

Имате само една шанса да оставите прв впечаток. Изгледот игра голема улога во тоа како ќе бидете перцепирани од потенцијалниот работодавец. Облечете се соодветно за работата за која аплицирате. Носете костум или деловна облека за интервју во врска со менаџерска позиција. Ако не сте сигурни што да облечете, подобро е да си играте на сигурно и да изберете поформална облека.

Ајде на време

Точноста е важна без оглед на позицијата за која аплицирате. Планирајте да пристигнете најмалку 10-15 минути пред закажаното време за интервју. Ова ќе ви даде време да се регистрирате, да го користите тоалетот и да се смирите пред интервјуто. Доцнењето на интервјуто ќе создаде негативен впечаток кај потенцијалниот работодавец и ќе ве стави во неповолна положба во споредба со другите.

Бидете сигурни и позитивни

Обидете се да изгледате самоуверено и позитивно за време на интервјуто. Насмевнете се, воспоставете контакт со очите и комуницирајте со интервјуерот. Покажете ентузијазам за работата и поставувајте внимателни прашања. Запомнете дека интервјуто е можност да научите за компанијата и компанијата да научи за вас.

Заинтересиран сум да работам како дадилка. Како можам да се подготвам за интервју за работа?

Пред сè, треба да знаете со кого интервјуирате. Доколку се спроведува со вашиот потенцијален работодавец, целта треба да биде да покажете јазични вештини , искуство и флексибилност. Работодавците имаат тенденција да бидат многу поаналитички – целта е вие да ги исполните нивните барани критериуми. Разговарајте за вашите претходни искуства, вашиот развој како медицински персонал и предизвиците со кои требаше да се справите во работата.

Од друга страна, ако се работи за интервју со пациент или член на неговото семејство, најдобро е да се фокусирате на вашите лични квалитети. Тие веќе ја виделе вашата биографија и се свесни за вашето искуство и вештини. Обидете се да го погледнете од другата страна – ако барате старател за вашиот роднина, дали ќе барате отворени, грижливи и сочувствителни луѓе кои не само што ќе ја пружат потребната помош, туку и ќе направат пациентот да се чувствува удобно?

Лажењето нема да ви помогне

Примамливо е да се земе кратенка. Можеби изгледа дека никому не му правите штета со додавање на неколку дополнителни години искуство во вашата биографија или велејќи дека имате вештини што навистина ги немате во интервјуто. Теоретски, сè додека добро ја вршите работата откако сте вработени, тоа не треба да биде проблем. За жал, постојат две главни компликации: Прво, повеќето интервјуери лесно можат да забележат нечесна личност. На крајот на краиштата, тоа е нивна работа, тие виделе многу луѓе кои се обидуваат да измамат и знаат како да го забележат тоа. И второ, работодавците пишуваат барања за секоја празна позиција. Ако ги немате соодветните вештини, веројатно нема да можете да ја завршите работата. Во секој случај, веројатно нема да стигнете многу далеку ако се обидете да ја постигнете работата од соништата на погрешен начин.

Во Atena, ние веруваме во транспарентност и доверба . Ние разбираме дека наоѓањето на вистинската работа или вработен може да биде предизвик, затоа се обидуваме да ги балансираме барањата и вештините на апликантот. Одвојуваме време лично да ги запознаеме нашите клиенти и кандидати и да се погрижиме да го усогласиме вистинскиот кандидат со вистинската работа. Во Атена знаеме дека е важно двете страни да бидат задоволни, поради што неуморно работиме на создавање на успешно партнерство помеѓу работодавачот и работникот. Верувајте ни да го најдеме идеалниот партнер и да го отстраниме стресот од вашето барање работа.