Slovensko: Vianočné sviatky s rodinou a tradíciami

Na Slovensku je Štedrý večer vrcholom vianočného obdobia. Rodiny sa stretávajú na špeciálnej večeri nazývanej „Štedrý večer“. Jedlo sa začína tenkými oblátkami často podávanými s medom, ktoré symbolizujú jednotu a sladkosť. Rybia polievka a vyprážaný kapor so zemiakovým šalátom sú základnými jedlami sviatočného menu. Slováci si tiež v peňaženke nechávajú šupinu z kapra pre šťastie.

Bulharsko: Vegetariánsky Štedrý večer

V Bulharsku sa na Štedrý večer, alebo „Badni Vecher“, pripravuje vegetariánska hostina. Rodiny pripravujú nepárny počet jedál, ako sú plnené papriky, fazuľa a pečená tekvica. V centre pozornosti je okrúhly bochník chleba so skrytou mincou. Verí sa, že ten, kto mincu nájde, bude mať v nasledujúcom roku šťastie. Bulhari tiež pália dubové drevo, ktoré symbolizuje zdravie a prosperitu. Na Vianoce sa na stôl opäť dostávajú mäsité jedlá, ako napríklad pečené bravčové mäso.

Rumunsko: Spievanie a slávnostné jedlá

Vianoce v Rumunsku sa nesú v znamení koledníckych skupín, ktoré chodia od domu k domu a šíria sviatočnú náladu. Tradičné piesne ako „Steaua“ oslavujú betlehemskú hviezdu. K vianočnej hostine patrí sarmale (kapustové závitky plnené mäsom a ryžou) a cozonac (sladký chlieb s orechmi alebo kakaom). V dedinách sa často konajú sprievody s ľuďmi prezlečenými za medvede a kozy, aby odohnali zlých duchov.

Maďarsko: Anjeli a vianočné stromčeky

Maďarské deti netrpezlivo očakávajú tajomný príchod vianočného stromčeka, o ktorom sa často hovorí, že ho prinášajú anjeli. Na Štedrý večer sa podáva rybacia polievka, vyprážaná ryba a beigli, rohlíky plnené makom alebo orechmi. Obľúbená je polnočná omša a na vianočných trhoch sa ponúkajú darčeky, varené víno a komínové koláče.

Litva: reflexívne tradície

Litovčania slávia Kūčios, slávnostnú štedrovečernú večeru s 12 jedlami symbolizujúcimi apoštolov. Jedlo vylučuje mäso a zameriava sa na ryby, obilniny a zeleninu. Medzi obľúbené jedlá patria slede, kūčiukai (malé žemle) a makové mlieko. Rodiny kladú pod obrus seno, ktoré pripomína jasle, kde sa narodil Ježiš.

Lotyšsko: veštenie a slávnosti

V Lotyšsku sú Vianoce zmesou tradícií. Malé predmety pod taniermi predpovedajú šťastie – minca bohatstvo, prsteň lásku. Hlavným jedlom je často bravčová pečienka s kyslou kapustou a sivým hrachom. Lotyši dodržiavajú „12 dní Vianoc“, o ktorých sa verí, že predpovedajú počasie v danom roku.

Chorvátsko: Pšenica a rustikálny šarm

Chorváti 13. decembra, na deň svätej Lucie, sadia semená pšenice, ktoré symbolizujú obnovu. Pšenica zdobí domy spolu so sviečkami na Štedrý večer. Medzi tradičné jedlá patrí moriak, sarma (kapustové závitky) a fritule (malé šišky). Slama pod jedálenským stolom stvárňuje betlehem.

Nemecko: advent a trhy

Nemecké vianočné trhy lákajú návštevníkov na varené víno a ručne vyrábané ozdoby. Na adventných vencoch sú štyri sviečky, ktoré sa zapaľujú každý týždeň pred Vianocami. Rodiny si pochutnávajú na pečenej husi, červenej kapuste a knedli. Darčeky prináša anjelská postava Christkind.

Holandsko: Sinterklaas a čas strávený s rodinou

V Holandsku sa sviatkom Sinterklaas 5. decembra začína obdobie darčekov. Samotné Vianoce sú pokojnejšie, s rodinnými jedlami a bohoslužbami. Mnohé rodiny si vychutnávajú gourmetten, kde každý varí minipotraviny na stolnom grile. Medzi dezerty patrí kerststol, ovocný chlieb s marcipánom.

Rakúsko: Spievanie a výzdoba

Rakúsko, rodisko „Tichej noci“, sa rozžiari nádherne vyzdobenými mestami. Na Štedrý večer sa tu podáva pečená hus alebo kapor. Rodiny netrpezlivo očakávajú darčeky od Ježiška. Vianočné trhy ponúkajú darčeky a dobroty ako Lebkuchen (perníky).

V spoločnosti Atena si vážime tradície a radosť, ktorú prinášajú. Ak ste pripravení pracovať v celej Európe a oslavovať nové kultúry, pomôžeme vám. Navštívte našu webovú stránku a preskúmajte príležitosti ešte dnes.