A munkaerőpiac, bár első látásra nem tűnik, új munkahelyekkel bővül. Ez különösen azokra a szakmákra vonatkozik, amelyek a modern technológiákkal függnek össze – azok gyártásával, de irányításával is. A múltban az emberek egy munkát választottak, és egész életük alatt fejlesztették azt. A mesterséges intelligencia, a robotok és az automatizálás összefüggésében azonban gyakran attól tartanak, hogy elveszítik munkahelyüket és a gépek helyettesítik őket.

Egy Oxfordi tanulmány szerint a jelenlegi munkahelyek akár 47% -a is automatizálható a következő 10 évben. A meglévők kb. 15% -a eltűnik, további 32% -uk radikálisan megváltozik, és az új technológiák teljesen új munkahelyeket teremtenek, amelyek ma még nem léteznek.

Termelékenységi tanácsadó

A termelékenységre és az új nyomkövető technológiákra összpontosítva az embereknek segítségre lesz szükségük termelékenységük javításában. Az automatizált folyamatok megjelenésével abban is, hogy kövessék a megfelelő testtartás szabájait, akár csak állva vagy ülve, a munkaterv összeállításakor vagy karrier útmutatásnál.

Robot diszpécser és drone operátor

A sofőr nélküli autóknak 100% -ban autonómnak kell lenniük, teljesen kiküszöbölve az embereket a hurokból. De ez nem vonatkozik minden robotra. Vannak, amelyek képesek egyedül vezetni, de az emberek továbbra is felügyelik őket. Az ilyen embernek nem kell fizikailag ugyanazon a helyen (méghozzá ugyanabban az országban) lenniük, ahol a robot, amelyet felügyel.

Az operátorok, akik figyelik az összes szállítást (és egyidejűleg 100 robotot is figyelhetnek), távolról vezérelhetik őket. A helyzet hasonló lesz a drónok esetében is, amelyek magukban foglalják a teljes drónpark figyelését a feladatok elvégzése közben. Csak akkor, ha egy bizonyos hatékonysági referenciaértéket elértek, akkor a robotok képesek lesznek küldetéseiket teljesen függetlenül elvégezni. Amíg ez meg nem történik, ez a munka meglehetősen gyakori lesz az emberek számára.

Kommunikátor

A kommunikáció képesség mindig is fontos volt. Ahogy a gépek egyre gyakrabban átveszik a mindennapi munkafeladatokat, ennek a készségnek a fontossága tovább fog növekedni. Ez egy nagyszerű példa arra, hogy a gépek és az emberek hogyan léphetnek kölcsönhatásba a munkahelyen. Természetesen mindkét tényezővel – az emberekkel és a gépekkel – tudni kell foglalkozni.

Digitális méregtelenítő terapeuta

Képzelje el, hogy az élete 80% -át a számítógép és más modern technológiai fejlesztések mögött fogja tölteni. Ezután szakértőre lesz szüksége, aki a stressz és az összes berendezés szétválasztására szakosodik, és nem hagyományos tisztító zónákat hoz létre az Ön számára.

Mesterséges intelligencia asszisztens

Mint a robot diszpécser példája mutatja, továbbra is sokféle módon lehet az embereknek beavatkozni az intelligensen működő gépek működési folyamatába. Emberi intelligencia szükséges ahhoz, hogy a gépek nagyobb intelligenciát szerezzenek. Nagyon szükséges lesz elősegíteni ezen rendszerek fejlesztését a szükséges emberi tulajdonságok bekapcsolásával. Minél jobb a mesterséges intelligencia, annál magasabb a követelmény egy ilyen asszisztens szerepére.

Személyes digitális adatkezelő

Ma talán mindent meg tud oldani. De néhány év múlva olyan szakemberre lesz szüksége, aki gondoskodik az alkalmazások, hardverek, szoftverek csomagjának ellátásáról, és megtalálja Önnek a fejlődő személyiségéhez és karrierjéhez szükséges információkat.

Az ügyfél személyes életére vonatkozó adatok levéltárosa

A teljes mértékben archivált korban az adminisztráció és az archiválás szakértőinek szükségük lesz a személyes adatok digitális tartalmának szelektárására, katalogizálására és értelmes rendezésére. Ezután azonosítanák az életre vonatkozó adatok felhasználását napló vagy önéletrajz készítéséhez.

A jövő további érdekes és nem hagyományos foglalkozásai közé tartozik:

 • mikrobiális szabályozó,
 • vállalati káosz szakértő (diszorganizátor),
 • érdekességi tanácsadó,
 • alternatív valuta spekulátor,
 • menedzser az online személyazonosság törlésére a felhasználó halála után,
 • kulturális készségek menedzsere,
 • tömeges finanszírozási szakértő,
 • iskolavezetési tanácsadó,
 • adatvédelmi tanácsadó,
 • személyes skype tanácsadó,
 • mém ügynök.

A szakértők szerint állandó változások érintenek bennünket. A munkaerőpiac tehát az új szakmák akár 60% -át igényli a következő 10 évben. Míg a múltban az ember karrierje stabil és egyedülálló volt, ma a foglalkozás összetettebb, speciálisabb, folyamatosan változó és fejlődő.