A Brexitet követően, amire már két éve számítunk az Európai Unióban, jelentős változások fognak bekövetkezni az általános kereskedelem működésében, valamint a személyek, az áruk és a szolgáltatások mozgásában. A munkáltatók számára jövedelmező lesz a Brexit? Milyen negatív és pozitív hatásokkal jár a britek kilépése az Európai Unióból?

Az Egyesült Királyság megállapodás nélküli kilépése az Európai Unióból (EU), az úgynevezett „hard Brexit”, az egyik legújabb tanulmány szerint leginkább Máltát, Írországot, Belgiumot és Szlovákiát fogja érinteni. Az Egyesült Királyság intenzív áru- és szolgáltatáscserét folytat az említett országokkal. A britek az élelmiszer körülbelül 38%-át importálják, míg az Unió szolgáltatja az élelmiszeripari termékek importjának jelentős részét. Azonban ez a nyitottság hamarosan véget fog érni.

A britek kilépése az Unióból jelentős hatást fog gyakorolni a mezőgazdaságra.

A belga Leuveni Katolikus Egyetem egyik tanulmánya szerint az Egyesült Királyság lehetséges kilépése az Unióból fatális következményekkel járna egész Európa gazdasága számára. Akár 1,2 millió jelenleg ott dolgozó személy veszítheti el a munkáját a Brexit miatt. Mivel az európai piac annyira szorosan összefonódik, a Brexit mindannyiunkra hatással lesz. A „hard Brexit” különböző szektorokat érintene különböző országokban. Például Braziliában és Bulgáriában a mezőgazdaságot sújtaná leginkább, a Cseh Köztársaságban és Németországban pedig az autóipart, míg Belgiumban és Ausztriában a kis- és nagykereskedelmet.

A BREXIT NEGATÍV HATÁSAI AZ EU EXPORTJÁRA (forrás: Funcas)

„Napjaink globalizált világában feltételezhető, hogy ha bizonyos árukból hiány van, a piaci rést a legtöbb esetben nagyon gyorsan betölti a versenytársak kínálata, akár az EU tagállamaiból, akár kedvezményes behozatalból.”

– A gazdasági minisztérium szóvivője

Az európai közös piac az áruk, a személyek, a szolgáltatások és a tőke szabad mozgásának alapelvére épül. Ez a megállapodás felbomlik, amint az Egyesült Királyság kilép az Unióból. A kilépés egy láncreakciót indít be, amelynek hatása évekig érezhető lesz, és mindannyiunkat érinteni fog. Mindezen felül a Brexit hatással lesz a munkaerőpiacra és magukra a britekre is. A belga tanulmány szerint több mint félmillióan elveszíthetik az állásukat. Természetesen ez jelentős hatással lesz más európai országokra is. Körülbelül 291.000 német, 141.000 francia, 139.000 olasz és and 122.000 lengyel munkavállaló veszítheti el az állását. A britek kilépése az Unióból számos problémát is elő fog idézni.

Több mint 1,2 millió személy elveszíti az állását.

Számos brit elemző előrejelzése szerint az Egyesült Királyságban a jelenleg 5%-os (10 éve a legalacsonyabb) munkanélküliség emelkedni fog az Unió elhagyását követően. A gazdasági lassulás negatívan fogja befolyásolni a béreket is. A Brit Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Kutatóintézet előrejelzése szerint a reálbérek 2,2–7%-kal lesznek alacsonyabbak az Unióból való kilépést követően 2030-ra, mintha az Egyesült Királyság tag maradt volna. Másfelől a Brexit támogatói szerint az Unió elhagyásával a munkaerőpiac dinamikusabbá fog válni az európai rendeletek akadályozása nélkül.

BREXIT MEGÁLLAPODÁSSAL ÉS HARD BREXIT (forrás: Funcas)

A népszavazásra szintén hatással volt a 2016-os migrációs válság. Németország a kvótákat és a migrációs válság kérdéseit az EU-Törökország akciótervvel akarta megoldani. Ez a törökországi migránsok önkéntes befogadását jelentené. A britek kilépése az Unióból problémává is vált, mivel a statisztikák szerint az Egyesült Királyság több migránst fogad be évente, mint bármely más EU-tagállam (beleértve Németországot is). Már a hivatalos népszavazás bejelentése előtt Londonban a külföldi bankok és fiókjaik elkezdték tervezni áttelepülésüket más európai nagyvárosokba.

„Jelenleg a külföldi munkaerő az Egyesült Királyság gazdaságának fontos részét képezi, a munkaerőpiacnak pedig szüksége van új munkásokra. Ha nem következik be katasztrofális recesszió, nem lesz senkinek érdeke a már meglévő alkalmazottaknak problémákat teremteni, bármelyik forgatókönyv valósul meg!”

– A Gazdasági és Társadalmi Elemzési Intézet elemzője

Hard Brexit esetén az Egyesült Királyság több mint 1,2 millió alkalmazottat veszítene el az Európai Unióban. Ez hatalmas sokkot jelentene a brit gazdaság számára, amely fatális következményekkel járna.

Az Egyesült Királyság, mint „harmadik ország”

A jövőben az Egyesült Királyság „harmadik országként” is működhet a Kereskedelmi Világszervezet szabályai szerint. Ez azt jelenti, hogy ez határozza meg a migrációs politika szabályait. Ebben az esetben, Ausztriához hasonlóan, valamilyen pontozási rendszert hoznának létre, a külföldi munkások toborzása pedig képzettségük alapján történne. A legvalószínűbb alternatíva, hogy az emberek az Unióból tovább dolgozhatnak az Egyesült Királyságban különösebb problémák nélkül, azonban nem részesülnek például szociális juttatásokból. Úgy tűnik, hogy a migránsellenesség abból fakadt az országban, hogy nem akarták kifizetni számukra ezeket a juttatásokat. Másrészt továbbra is lesznek olyan szakmák, amelyeket a britek nem akarnak betölteni, ezért továbbra is szükségük lesz külföldi munkaerőre.

A GDP CSÖKKENÉSE A NEM KERESKEDÉS MIATT (forrás: Funcas)

„A Brexit bizonytalanságot teremt a befektetők számára és hatással van a gazdasági növekedésre azáltal, hogy elodázza vagy akár elmozdítja a befektetéssel és fejlesztéssel kapcsolatos földrajzi döntéseket. A Brexit hatása nyilvánvalóan negatív Európa és gazdasági növekedése számára.”

– A DSS Poštova Banka igazgatósági tagja és befektetési vezetője

Az Egyesült királyság kilépése az Európai Unióból elkerülhetetlennek látszik. A mi feladatunk lesz teljes mértékben kiaknázni a lehetőség kínálta előnyöket, és megpróbálni a gazdaságra gyakorolt pozitív hatásait maximalizálni. Ugyanakkor szükség lesz a negatív hatások minimálisra szorítására, amelyeket az Egyesült Királyság az Európai Közösségből való kilépése okoz. A brit vállalatok kénytelenek lesznek áthelyezni a termelésüket és helyszíneiket, hogy kompetitívek maradjanak. Így a brit vállaltoknak kiemelkedő érdeke fog fűződni telephelyek létesítéséhez Európában. Az Unió elhagyását követően a migrációs megállapodások változatlanok maradnak, és nem fog növekedni a szabályozás rugalmassága az Egyesült Királyságban.