Mivel az ember ideje jelentős részét munkában tölti, a kielégítő munkakörülmények nagyon fontosak a mentális jólétéhez. Ezek befolyásolhatják a munkateljesítményét és az általános életminőségét. A munkahelyi mobbing ezért nagyon súlyos probléma, amely mélyen befolyásolhatja az emberi méltóságot.

Mi a mobbing?

Ez a diszkrimináció egyfajta formája, amely olyan viselkedést képvisel, amely megfélemlítő, ellenséges, zavarbahozó, megalázó vagy sértő környezetet eredményez, és amelynek célja az emberi szabadság megsértése.

Gyakran negatív és etikátlan kommunikációs viselkedésről van szó, amelyet egy vagy több ember az egyén ellen irányít. A cél az érintett személy megalázása vagy kizárása a munkakörnyezetből. A leggyakoribb példák például a következők: rámutatás a hibákra, megfélemlítés, nem megfelelő feladatmegosztás a kollégák között, a szabadság visszautasítása, kényszerített túlóra, túlzott ellenőrzés, a beosztott ötleteinek elsajátítása, a karrier haladásának akadályozása vagy a munkaviszony megszűnéséről szóló fenyegetés.

Ahol van áldozat, ott van elkövető is

Hogyan lehetséges az, hogy csak egyesek tapasztalják a mobbingot, mások pedig egyáltalán? Sokszor ez mindannyiunk személyes hozzáállása. Röviden: valakit nem lehet zaklatni. Ezért rendkívül fontos, hogy megszabaduljunk az áldozat szerepétől. Mivel vannak olyan esetek, amikor egy személy megfélemlítés miatt megváltoztatja a munkahelyét, és az újban egy ideig minden jól megy. Egy idő után azonban sokan pontosan ugyanabban a helyzetben vannak, mint a régi munkahelyükön.

A közös vonás a különbség a csapat többi tagjához összehasonlítva. Az áldozatok elsősorban olyan emberek, akik:

  • egyedül vannak (egy nő tisztán férfi csoportban vagy fordítva),
  • szembetűnő emberek (pl. beszédhiba),
  • sikeresek (pl. előléptetés),
  • újjak a munkahelyen (a változás előnye és a megszokott megsértése).

Azoknál sem, akik elkövetik a mobbingot (úgynevezett mobberek), nem tudjuk pontosan azonosítani a tipikus elkövetőt. Ennek ellenére találunk bizonyos hasonló jellemzőket, mint pl. hajlandóság az agresszív viselkedésre. Békés karrieristák is lehetnek, akik sikerüket mások rovására akarják elérni. Vagy irigykedők, vagy azok, akik hatalomra vágynak, és más kollégákra emelkednek.

Tűz esetén a tűz nem pusztul el csak azért, mert becsukja a szemét

A felmérések szerint a munkavállalók körülbelül 17% -a tapasztalt zaklatást a munkahelyen. A mobbing gyakran elhallgatott és rejtett, ami még súlyosabb következményekkel jár az áldozat esetében. Ez egy hatalmas pszichológiai támadást jelent, amikor az egyén instabillá, érzékenyebbé és túlságosan rémülté válik. Fizikai nehézségek, például álmatlanság, étvágytalanság, migrén, szédülés vagy heves szívverés formájában jelentkezhet.

Minél nagyobb cég, annál különbözőbb személyiségek. Ez egy kihívást jelentő folyamat az egészséges vállalati kultúra fenntartása érdekében, amely elősegíti a nyílt kommunikációt és a baráti viszonyokat. Fenntartja az erkölcsi értékeket, és arra vezet, hogy alkalmazottai tiszteletben tartsák a másikat. A leggyakoribb az etikátlan viselkedés azokban a vállalatokban, amelyek nem érdeklődnek alkalmazottaik iránt, és ahol hiányzik az irányítási rendszer, a munkaszervezés és az általános fegyelem.

“Az emberiségnél az a probléma, hogy a bölcsek gyakran gyávák, a bátrak ostobák és a képesek türelmetlenek.”

– Truman Capote