Ahogy öregszünk, a testünk számos változáson megy keresztül. E változások közül sok növeli a különböző betegségek kockázatát. Az idősek esetében a demencia gyakori probléma. Vannak azonban más betegségek is, amelyekről az ápolóknak tudniuk kell. Ma hat olyan betegségről fogunk beszélni, amelyek több idős embernél fordulnak elő. Ha többet szeretne megtudni a demenciáról, itt megteheti.

1. Ízületi gyulladás

Az ízületi gyulladás az idősek gyakori betegsége, amelyet az ízületek merevsége jellemez. Általában fájdalmat, duzzanatot és mozgáskorlátozottságot okoz. Az ízületi gyulladást gyakran az ízületek idővel történő kopása okozza, bár más tényezők, például a genetika, az elhízás és korábbi sérülések is hozzájárulhatnak. A gondozók segíthetnek az időseknek az ízületi gyulladás kezelésében azzal, hogy mozgásra és egészséges táplálkozásra ösztönzik őket. Az edzés típusának azonban nem szabad nyomást gyakorolnia az ízületekre, mivel ez csak súlyosbítja az állapotot.

2. Csontritkulás

A csontritkulás olyan állapot, amelyben a csontok gyengébbé és törékenyebbé válnak, ami növeli a csonttörések kockázatát. Ennek oka gyakran a kálcium és a D-vitamin hiánya az étrendben. Ez azonban örökletes is lehet. Ezért a gondozók kálciumban és D-vitaminban gazdag étrenddel segíthetnek az időseknek az erős csontok megőrzésében. Az is fontos, hogy mindig óvatosnak kell lenni, és el kell kerülni a baleseteket – egy kisebb esés, amely egy egészséges embernek nem okozna kárt, többszörös törést okozhat.

3. Szívbetegségek

A szívbetegség a vezető halálozási ok az idősek körében. Számos olyan betegségre kiterjed, amelyek a szívet és az ereket érintik. Ezek közé tartozik a magas vérnyomás, a koszorúér-betegség és a szívelégtelenség. Az idősek szívbetegségének leggyakoribb okai a mozgásszegény életmód, a telített zsírokban gazdag étrend és a dohányzás. Az ápolók segítenek ügyfeleiknek a szívbetegségek kezelésében azzal, hogy rendszeres testmozgásra, egészséges táplálkozásra ösztönzik őket, és ellenőrzik, hogy az előírt gyógyszereket helyesen szedik-e, és betartják-e az előírt kezeléseket. A gyakori vérnyomásmérés szintén nagyszerű proaktív megközelítés, hogy reagáljon, mielőtt túl késő lenne.

4. Cukorbetegség

A cukorbetegség olyan állapot, amelyben a szervezet nem képes normálisan szabályozni a vércukorszintet. Ha nem kontrollálják, súlyos szövődményeket okoz, beleértve az idegkárosodást, vakságot és vesebetegséget. A 2. típusú cukorbetegség gyakoribb az idős személyeknél. A szokásos ok az életkor, a genetikai tényezők és az egészségtelen életmóddal kapcsolatos tényezők, például az elhízás, a testmozgás hiánya és a helytelen táplálkozás kombinációja. A gondozók segítenek a betegeknek a cukorbetegség elleni küzdelemben azzal, hogy egészséges táplálkozásra, rendszeres testmozgásra és az egészségügyi szolgáltató utasításai szerinti vércukorszint-ellenőrzésre ösztönzik őket.

5. Légzőszervi megbetegedések

Az idősek körében gyakoriak az olyan légzőszervi betegségek, mint a krónikus obstruktív tüdőbetegség és a tüdőgyulladás. Ezek a betegségek légzési nehézséget, köhögést és mellkasi fájdalmat okozhatnak. Gyakran súlyos komplikációkhoz vezetnek. A fő okok általában a dohányzás vagy a szennyező anyagokkal való tartós érintkezés. A gondozók segítenek az időseknek megbirkózni a légzőszervi megbetegedések tüneteivel azzal, hogy a túlzott dohányzásról való leszokásra ösztönzik őket. Ha egy idős személy köhögni kezd vagy légzési nehézségei vannak, azonnal orvoshoz kell fordulnia. Így a komplikációk kockázata nagymértékben csökkenthető.

6. Rák

A rák a vezető halálozási ok az idősek körében. A szervezetben lévő abnormális sejtek ellenőrizetlen növekedése okozza. Az idősek hajlamosabbak bizonyos típusokra, például a tüdő-, mell- és prosztatarákra. Hozzájáruló tényezők közé tartoznak a környezeti toxinok, a betegség családi előzményei és a legyengült immunrendszer. Az ápolók rendszeres szűrővizsgálatokkal és az egészséges életmóddal, például a testmozgással és az egészséges táplálkozással segíthetnek a betegeknek legyőzni a rákot.

Általánosságban elmondható, hogy az idősek általában fokozottan ki vannak téve a különböző egészségügyi problémák kockázatának. Ezért a gondozóknak ismerniük kell a leggyakoribb betegségeket, és tudniuk kell, hogyan enyhíthetik azok megnyilvánulásait. Az egészséges szokások ösztönzésével, a gyógyszerek használatának figyelemmel kísérésével és érzelmi támogatással a gondozók segíthetnek az időseknek a betegség kezelésében és a jó életminőség fenntartásában.