Ndërsa plakemi, trupi kalon nëpër shumë ndryshime. Shumë nga këto ndryshime rrisin rrezikun e sëmundjeve të ndryshme. Kur bëhet fjalë për të moshuarit, demenca është një problem i zakonshëm. Megjithatë, ka sëmundje të tjera për të cilat kujdestarët duhet të jenë të vetëdijshëm. Sot do të flasim për gjashtë sëmundje që shfaqen te shumë të moshuar. Nëse dëshironi të mësoni më shumë rreth demencës, mund ta bëni këtë këtu .

1. Artriti

Artriti është një sëmundje e zakonshme e të moshuarve, e cila karakterizohet nga ngurtësimi i kyçeve . Zakonisht shkakton dhimbje, ënjtje dhe ulje të lëvizshmërisë. Artriti shpesh shkaktohet nga konsumimi i kyçeve me kalimin e kohës, megjithëse faktorë të tjerë si gjenetika, obeziteti dhe lëndimet e mëparshme mund të kontribuojnë gjithashtu. Kujdestarët mund t’i ndihmojnë të moshuarit të menaxhojnë artritin duke i inkurajuar ata të ushtrojnë dhe të hanë shëndetshëm . Megjithatë, lloji i ushtrimit nuk duhet të ushtrojë presion mbi kyçet, pasi kjo vetëm e përkeqëson gjendjen.

2. Osteoporoza

Osteoporoza është një gjendje në të cilën kockat bëhen më të dobëta dhe më të brishta, duke rritur rrezikun e frakturave. Shpesh shkaktohet nga mungesa e kalciumit dhe vitaminës D në dietë. Megjithatë, ajo mund të jetë edhe e trashëgueshme. Prandaj, kujdestarët mund t’i ndihmojnë të moshuarit të mbajnë kocka të forta përmes një diete të pasur me kalcium dhe vitaminë D. Është gjithashtu e rëndësishme që të jeni gjithmonë të kujdesshëm dhe të shmangni aksidentet – një rënie e vogël që nuk dëmton një person të shëndetshëm do të rezultonte në fraktura të shumta.

3. Sëmundjet e zemrës

Sëmundjet e zemrës janë shkaku kryesor i vdekjes tek të moshuarit. I referohet një sërë sëmundjesh që prekin zemrën dhe enët e gjakut. Këto kushte përfshijnë presionin e lartë të gjakut, sëmundjet koronare të zemrës dhe dështimin e zemrës. Shkaqet më të zakonshme të sëmundjeve të zemrës tek të moshuarit janë një mënyrë jetese sedentare, një dietë e pasur me yndyra të ngopura dhe pirja e duhanit. Kujdestarët do t’i ndihmojnë klientët e tyre të menaxhojnë sëmundjet e zemrës duke i inkurajuar ata të ushtrojnë rregullisht, të hanë një dietë të shëndetshme dhe të monitorojnë nëse po marrin të gjitha medikamentet e përshkruara në mënyrë korrekte dhe nëse po ndjekin trajtimin e përshkruar. Marrja e shpeshtë e presionit të gjakut është gjithashtu një qasje e shkëlqyer proaktive për të reaguar para se të jetë tepër vonë.

4. Diabeti

Diabeti është një gjendje në të cilën trupi nuk mund të rregullojë normalisht nivelet e sheqerit në gjak . Nëse lihet i pakontrolluar, shkakton komplikime serioze duke përfshirë dëmtimin e nervave, verbërinë dhe sëmundjen e veshkave. Diabeti 2. Lloji është më i zakonshëm tek të moshuarit. Shkaku i zakonshëm është një kombinim i moshës, faktorëve gjenetikë dhe stileve jo të shëndetshme të jetesës si obeziteti, mungesa e aktivitetit fizik dhe dieta e dobët. Kujdestarët do t’i ndihmojnë pacientët të luftojnë diabetin duke i inkurajuar ata të ushqehen shëndetshëm , të ushtrojnë rregullisht dhe të monitorojnë sheqerin e tyre në gjak siç udhëzohet nga ofruesi i tyre i kujdesit shëndetësor.

5. Sëmundjet e frymëmarrjes

Sëmundjet e frymëmarrjes si sëmundja pulmonare obstruktive kronike dhe pneumonia janë të zakonshme tek të moshuarit. Këto sëmundje mund të shkaktojnë vështirësi në frymëmarrje, kollë dhe dhimbje gjoksi. Ato shpesh çojnë në komplikime serioze. Shkaktarët kryesorë janë zakonisht duhani ose ekspozimi afatgjatë ndaj ndotësve. Kujdestarët do t’i ndihmojnë të moshuarit të menaxhojnë simptomat e sëmundjes së frymëmarrjes duke i inkurajuar ata të ndalojnë pirjen e tepërt të duhanit. Kur një i moshuar fillon të kollitet ose ka probleme me frymëmarrjen, ai duhet të shohë menjëherë një mjek . Në këtë mënyrë, rreziku i komplikimeve mund të reduktohet shumë.

6. Kanceri

Kanceri është shkaku kryesor i vdekjeve tek të moshuarit. Shkaktohet nga rritja e pakontrolluar e qelizave anormale në trup. Të moshuarit janë më të prirur ndaj llojeve të caktuara, si kanceri i mushkërive, gjirit dhe prostatës. Faktorët që kontribuojnë përfshijnë toksinat mjedisore, një histori familjare të sëmundjes dhe një sistem imunitar të dobësuar. Kujdestarët mund t’i ndihmojnë pacientët të kapërcejnë kancerin duke u ofruar atyre kontrolle të rregullta dhe duke i inkurajuar ata të adoptojnë zakone të shëndetshme jetese , të tilla si stërvitja dhe një dietë e shëndetshme.

Në përgjithësi, të moshuarit priren të ekspozohen ndaj një rreziku në rritje të problemeve të ndryshme shëndetësore. Prandaj, kujdestarët duhet të njohin sëmundjet më të zakonshme dhe të dinë se si t’i lehtësojnë simptomat e tyre. Duke inkurajuar zakone të shëndetshme, duke monitoruar përdorimin e ilaçeve dhe duke ofruar mbështetje emocionale, kujdestarët mund të ndihmojnë të moshuarit të menaxhojnë sëmundjet dhe të mbajnë një cilësi të mirë të jetës.