Како и сè друго на овој свет, регрутирањето се развива. Ако се вратиме 30 години наназад, процесот на пронаоѓање на најдобриот кандидат би бил да се најде личност со соодветно образование и добри оценки во училиштето. Во денешно време изборот на најсоодветен кандидат е многу повеќе. Постојат голем број други индикатори кои треба да се земат предвид. Покрај тоа, факторите како искуството и препораките можат да бидат многу поважни од образованието и оценките.

Каде да се започне?

Во случај да имате куп на вашата маса – 200 или 300 резимеа за една позиција, непродуктивно е да ги интервјуирате сите. Првиот чекор што треба да го направите е да влезете во потесен избор .

Потесен избор значи брз преглед на биографиите на поединечни апликанти и, врз основа на тоа, поделба на луѓето во две групи – соодветни и несоодветни . Неговата цел е да ги избере само кандидатите со кои сакате да контактирате. Можете да го постигнете ова со одредување на факторите на квалификација . Да речеме дека ви треба лице што зборува англиски, со директно искуство во работа со луѓе и возачка дозвола. Доволно е да одлучите само за луѓе кои ги исполнуваат овие барања.

На пример, ако работата е во Австрија и е потребна комуникација, нема смисла да се интервјуираат луѓе кои не зборуваат германски. Ако на крајот влезете во потесниот избор на премногу биографии, едноставно додадете повеќе критериуми додека не постигнете разумен број на апликанти.

Прв контакт

Откако ќе имате неколку кандидати кои се чини дека одговараат на квалитетите потребни за позицијата, време е да го остварите првиот контакт. Вашата цел е да одлучите дали сакате да го интервјуирате апликантот и дали сакате да го пополните слободното работно место.

Она што можете да го постигнете е да го заштедите вашето време или времето на апликантот со обезбедување повеќе информации и поставување дополнителни прашања. Размислете за активностите кои предизвикуваат највисок обрт на вработените и најтешките задачи за време на работата. Погрижете се да ги споменете и двете . Ако не се подготвени да ја завршат работата или мислат дека не се способни да ги завршат задачите, нема смисла да продолжат. Заблагодарете им се за одвоеното време и фокусирајте се на наоѓање посоодветни кандидати.

Интервју – последната точка од процесот

Ова е последниот чекор пред да се вработите. Веќе имате општи информации за апликантите. Време е детално да ги запознаете. Во прилог на поставување прашања , дајте информации . Погрижете се детално да ја објасните работата што би ја работел апликантот, бидејќи нема смисла да вработите некој што не сака да ја работи таа работа. Добијте што е можно повеќе информации за претходното искуство на кандидатите, доколку ги има. На овој начин, врз основа на нив, можете да добиете идеја дали тие се соодветни за вас.

Во ред е да се прават грешки

Имајте на ум дека сите кандидати се луѓе. Исто како тебе. Сосема е нормално да се направи грешка – никој не е совршен. Кандидатот може да биде многу добар во интервјуирање, но не и одличен работник. На новиот вработен може да не му се допадне работата и да даде отказ по една недела. Не треба да му приоѓате на новиот колега како да е последниот што сте го вработиле на оваа позиција. Вејн Грецки еднаш рече: „ Ги промашуваш 100% од снимките што не ги правиш“. Ова е точно во овој случај. Кога не се обидувате, гарантирате неуспех. Затоа е добро да им дадете шанса на луѓето – можеби ќе бидете изненадени од резултатите. Но, дури и ако не, секогаш можете да се обидете повторно.

Инвестирајте во обука

Добар вработен е добро обучен вработен. Можеби не сакате да трошите ресурси и време на личност која би можела да замине. Сепак, вашата грижа треба да биде што ќе се случи ако работникот не е добро обучен и остане. Трошењето време и пари за обука е едноставно ризик што треба да го преземете. Меѓутоа, ако често вработувате нови вработени, можете да креирате материјали за обука како што се видеа или презентации за да го олесните процесот што е можно повеќе.

А ако чувствувате дека не сте на висина на задачата, можете да препуштите сè на професионалците. Ние во Атена веќе 14 години им помагаме на компаниите и на луѓето да ја најдат вистинската личност според нивните барања. Благодарение на нашата обемна база на податоци, имаме многу баратели на работа од кои може да избираме. И благодарение на нашето искуство, за многу кратко време можеме да дознаеме кој е најдобро вешт за дадената позиција. Дури и ако нешто не успее, без разлика на причината, ние сме подготвени да најдеме алтернатива. Работете со професионалци , успехот не е случаен.