Mint minden más a világon, a toborzás is fejlődik. Ha 30 évvel visszamegyünk a múltba, akkor a legjobb jelölt megtalálásának folyamata az volt, hogy olyan személyt kerestünk, aki megfelelő végzettséggel és iskolában szerzett jó jegyekkel rendelkezik. Manapság a legmegfelelőbb jelölt kiválasztása sokkal több. Számos más mutatót is figyelembe kell venni. Emellett az olyan tényezők, mint a tapasztalat és a referenciák fontosabbak lehetnek, mint az iskolai végzettség és a jegyek.

Hol kezdje?

Ha egy pozícióra egy halom – 200 vagy 300 önéletrajz van az asztalán, akkor nem produktív mindegyikkel interjút készíteni. Az első lépés, amit meg kell tennie, a szűkített lista összeállítása.

A szűkített lista azt jelenti, hogy gyorsan átnézzük az egyes jelöltek önéletrajzait, majd két csoportba osztjuk az embereket – alkalmasak és alkalmatlanok. Célja, hogy csak azokat a jelölteket válassza ki, akikkel kapcsolatba kíván lépni. Ezt a minősítő tényezők beállításával érheti el. Tegyük fel, hogy olyan angolul beszélő személyre van szüksége, aki közvetlen tapasztalattal rendelkezik az emberekkel való munkavégzésben, és rendelkezik jogosítvánnyal. Csak olyan embereket kell választania, akik megfelelnek ezeknek a követelményeknek.

Ha például az állás Ausztriában van, és a kommunikációra van szükség, nincs értelme olyan emberekkel interjút készíteni, akik nem beszélnek németül. Ha a szűkített lista végére túl sok önéletrajzot kap, egyszerűen adjon hozzá további kritériumokat, amíg el nem éri a jelentkezők ésszerű számát.

Első kapcsolatfelvétel

Ha már van néhány jelölt, aki – úgy tűnik – megfelel a pozícióhoz szükséges tulajdonságoknak, itt az ideje az első kapcsolatfelvételnek. Az ön célja az, hogy eldöntse, akar-e interjút készíteni a jelölttel, és be akarja-e tölteni az üres állást.

Amit megtehet, az az, hogy további információkkal és kiegészítő kérdésekkel spórolja meg a saját vagy a jelölt idejét. Gondolja végig, melyek azok a tevékenységek, amelyek a legnagyobb fluktuációt okozzák, és melyek a legnehezebb feladatok a munka során. Győződjön meg arról, hogy mindkettőt megemlítette. Ha nem hajlandóak ezt a munkát végezni, vagy úgy gondolják, hogy nem képesek a feladatok elvégzésére, akkor nincs értelme folytatni. Köszönje meg az idejüket, és összpontosítson arra, hogy megfelelőbb jelölteket találjon.

Interjú – a folyamat utolsó pontja

Ez az utolsó lépés a munkába állás előtt. A pályázókról már rendelkezik általános információkkal. Itt az ideje, hogy részletesen megismerje őket. A kérdések feltevése mellett adjon tájékoztatást. Győződjön meg róla, hogy részletesen elmagyarázza, milyen munkát fog végezni a pályázó, mivel nincs értelme olyasvalakit alkalmazni, aki nem akarja elvégezni a munkát. Szerezzen be minél több információt a jelöltek korábbi tapasztalatáról, ha van ilyen. Így képet kaphat arról, hogy alkalmasak-e az ön számára.

Nem baj, ha hibázunk

Ne feledje, hogy minden jelölt ember. Akárcsak ön. Teljesen normális, hogy hibázunk – senki sem tökéletes. Előfordulhat, hogy egy jelölt nagyon jó az interjúk során, de nem jó munkaerő. Előfordulhat, hogy az új alkalmazottnak nem tetszik a munka, és egy hét után felmond. Nem szabad úgy közeledni egy új kollégához, mintha ő lenne az utolsó személy, akit felvett a pozícióra. Wayne Gretzky egyszer azt mondta: „100%-át elvéted azoknak a lövéseknek, amelyeket nem adsz le.” Ebben az esetben ez igaz. Ha nem próbálkozik, garantálja a kudarcot. Ezért jó, ha esélyt adunk az embereknek – lehet, hogy meglepődünk az eredményen. De még ha nem is sikerül, mindig megpróbálhatja újra.

Fektessen be a képzésbe

A jó alkalmazott egy jól képzett alkalmazott. Lehet, hogy nem akar erőforrásokat és időt pazarolni egy olyan személyre, aki esetleg elmegy. Az ön aggodalma azonban az kell, hogy legyen, hogy mi történik, ha a munkavállaló nem jól képzett és marad. A képzésre fordított idő és erőforrások egyszerűen kockázatot jelentenek, amit vállalnia kell. Ha azonban gyakran vesz fel munkatársakat, készíthet képzési anyagokat, például videókat vagy prezentációkat, hogy a folyamatot a lehető legkönnyebbé tegye.

Ha pedig úgy érzi, hogy nem áll a helyzet magaslatán, akkor mindent a szakemberekre bízhat. Mi az Atena cégben 14 éve segítünk a cégeknek és az embereknek megtalálni a megfelelő személyt az igényeiknek megfelelően. Kiterjedt adatbázisunknak köszönhetően rengeteg álláskereső közül választhat. Tapasztalatainknak köszönhetően pedig nagyon rövid idő alatt kideríthetjük, hogy ki a legjobb jelölt egy adott pozícióra. Még ha valami nem is sikerül, bármilyen okból kifolyólag, készek vagyunk alternatívát találni. Dolgozzon szakemberekkel, a siker nem véletlen.