Si çdo gjë tjetër në këtë botë, rekrutimi po zhvillohet. Nëse kthehemi 30 vjet pas, procesi i gjetjes së kandidatit më të mirë do të ishte gjetja e një personi me arsim përkatës dhe nota të mira në shkollë. Në ditët e sotme, zgjedhja e kandidatit më të përshtatshëm është shumë më tepër. Ka një sërë treguesish të tjerë që duhet të merren parasysh. Përveç kësaj, faktorë të tillë si përvoja dhe referencat mund të jenë shumë më të rëndësishëm se arsimi dhe notat.

Ku të fillojë?

Në rast se keni një grumbull në tryezën tuaj – 200 ose 300 CV për një pozicion, është joproduktive t’i intervistoni të gjitha. Hapi i parë që duhet të ndërmerrni është futja në listën e ngushtë .

Një përzgjedhje më e ngushtë nënkupton një vështrim të shpejtë në CV-të e aplikantëve individualë dhe, bazuar në këtë, ndarjen e njerëzve në dy grupe – të përshtatshme dhe të papërshtatshme . Qëllimi i tij është të përzgjedhë vetëm kandidatët me të cilët dëshironi të kontaktoni. Ju mund ta arrini këtë duke përcaktuar faktorët e kualifikimit . Le të themi se keni nevojë për një person që flet anglisht me përvojë të drejtpërdrejtë të punës me njerëz dhe patentë shoferi. Mjafton që ju të vendosni vetëm për personat që plotësojnë këto kërkesa.

Për shembull, nëse puna është në Austri dhe kërkohet komunikim, nuk ka kuptim të intervistoni njerëz që nuk flasin gjermanisht. Nëse përfundoni në listën e ngushtë të shumë CV-ve, thjesht shtoni më shumë kritere derisa të arrini një numër të arsyeshëm aplikantësh.

Kontakti i parë

Pasi të keni disa kandidatë që duket se përputhen me cilësitë e kërkuara për pozicionin, është koha për të bërë kontaktin e parë. Qëllimi juaj është të vendosni nëse dëshironi të intervistoni aplikantin dhe nëse dëshironi të plotësoni vendin vakant.

Gjëja që mund të arrini është të kurseni kohën tuaj ose kohën e aplikantit duke ofruar më shumë informacion dhe duke bërë pyetje vijuese. Mendoni për aktivitetet që shkaktojnë qarkullimin më të lartë të punonjësve dhe detyrat më të vështira gjatë punës. Sigurohuni që t’i përmendni të dyja . Nëse ata nuk janë të gatshëm të bëjnë punën ose mendojnë se janë të paaftë për të përfunduar detyrat, nuk ka kuptim të vazhdojnë. Falënderoni ata për kohën e tyre dhe fokusohuni në gjetjen e kandidatëve më të përshtatshëm.

Intervista – pika e fundit e procesit

Ky është hapi i fundit përpara se të merrni një punë. Ju tashmë keni informacion të përgjithshëm për aplikantët. Është koha për t’i njohur ato në detaje. Përveç pyetjeve , jepni informacion . Sigurohuni që të shpjegoni në detaje punën që do të bënte aplikanti, pasi nuk ka kuptim të punësoni dikë që nuk dëshiron ta bëjë punën. Merrni sa më shumë informacion që të jetë e mundur për përvojën e mëparshme të kandidatëve, nëse ka. Në këtë mënyrë, bazuar në to, mund të merrni një ide nëse ato janë të përshtatshme për ju.

Është në rregull të bësh gabime

Mbani në mend se të gjithë kandidatët janë njerëz. Sikur ti. Është krejtësisht normale të bësh një gabim – askush nuk është i përsosur. Një kandidat mund të jetë shumë i mirë në intervistë, por jo një punëtor i shkëlqyer. Punonjësi i ri mund të mos e pëlqejë punën dhe të largohet pas një jave. Nuk duhet t’i afroheni një kolegu të ri sikur të ishte personi i fundit që keni punësuar në këtë pozicion. Wayne Gretzky tha një herë: ” Ju humbisni 100% të goditjeve që nuk bëni”. Kjo është e vërtetë në këtë rast. Kur nuk përpiqesh, garanton dështim. Kjo është arsyeja pse është mirë t’u jepni njerëzve një shans – mund të habiteni nga rezultatet. Por edhe nëse jo, gjithmonë mund të provoni përsëri.

Investoni në trajnime

Një punonjës i mirë është një punonjës i trajnuar mirë. Ju nuk mund të dëshironi të humbni burime dhe kohë për një person që mund të largohet. Megjithatë, shqetësimi juaj duhet të jetë se çfarë do të ndodhte nëse punonjësi nuk është i trajnuar mirë dhe qëndron. Shpenzimi i kohës dhe parave për trajnim është thjesht një rrezik që duhet të merrni. Megjithatë, nëse punësoni punonjës të rinj shpesh, mund të krijoni materiale trajnimi si video ose prezantime për ta bërë procesin sa më të lehtë.

Dhe nëse mendoni se nuk jeni në lartësinë e detyrës, mund t’ua lini gjithçka profesionistëve. Ne në Atena kemi 14 vjet që ndihmojmë kompanitë dhe njerëzit të gjejnë personin e duhur sipas kërkesave të tyre. Falë bazës sonë të gjerë të të dhënave, ne kemi shumë punëkërkues për të zgjedhur. Dhe falë përvojës sonë, ne mund të zbulojmë në një kohë shumë të shkurtër se kush është më i aftë për pozicionin e dhënë. Edhe nëse diçka nuk funksionon, pavarësisht arsyes, ne jemi gati të gjejmë një alternativë. Punoni me profesionistë , suksesi nuk është rastësi.