Секоја држава ги прикажува социјалните бенефиции на различен начин и за различна финансиска награда. Дали знаете на што имате право ако имате договор со германски работодавец?

Прекувремено

Просечното работно време е 8 часа на ден. Според законот, сите денови од понеделник до сабота се сметаат за работен ден, додека сабота се смета и за работен ден. Ова работно време по исклучок може да се продолжи до максимум 10 часа дневно. Оваа граница е фиксна и не може да се надмине под никакви околности за време на нормалното работно време (6 работни дена = максимум 60 часа). За прекувремена работа добивате доплата во висина од 15-40% од редовната плата, во зависност од тоа што е наведено во работниот или колективниот договор. Според законот, правото на плаќање прекувремена работа не произлегува. По правило, прекувремените часови може да се соберат и да се компензираат во форма на компензаторно слободно време.

Работете за време на викендот

Нема право на дополнителна плата за работа во недела, само право на одмор.

Работете навечер

Правото на додаток за ноќно работење изнесува до 25% од сегашната минимална плата. Зависи од договорот со работодавачот, бидејќи според законот имате право на одмор, а не на надоместок за работа во ноќните часови.

Празник

Работникот има целосно право на одмор по шест месеци работа. Во случај на 6-дневна работна недела, тој има право на одмор најмалку 24 дена, а во случај на 5-дневна недела на најмалку 20 дена одмор. За време на пробниот период, работникот има право на 2 дена одмор за секој работен месец или без годишен одмор, во зависност од конкретниот работодавач.

13. и 14-та плата

Зависи од конкретниот работодавач, дали 13. a 14. plat vypláca. Меѓутоа, генерално, вработените со полно работно време имаат право на 13. плата по шест месеци работа. Тоа е со скратено работно време 13. плата еднаква на сразмерниот дел од одработените часови. Исплата 14. платата не е фиксна. Таа е поставена за периодот на одмор, додека нејзината сума варира.

PN (инвалидност)

Во случај на болест, работникот мора во најкраток можен рок да го извести работодавачот за неговата неспособност за работа и нејзиното очекувано времетраење. Во случај на боледување кое трае подолго од 3 дена, работникот мора да достави лекарско уверение најдоцна наредниот работен ден. Работодавачот плаќа 100% од редовната плата за првите 6 недели, потоа социјалното осигурување плаќа 70% од платата. За време на траењето на вашата неспособност за работа, не можете да ја напуштите Германија без согласност на компанијата за здравствено осигурување за да избегнете финансиска загуба. Во спротивно, може да го изгубите правото на бенефиции.

Семејни додатоци

Од 1 јануари 2018 година, можно е да се аплицира за детски додаток 6 месеци наназад од месецот во кој барањето е прифатено од германските власти. Можете да аплицирате за германски семејни додатоци до 18. година на возраста на детето или до неговиот 25-ти година, доколку е редовен студент на факултетот.
Висината на семејниот додаток варира во зависност од возраста на детето:

  • на 1. a 2. dieťa – 219€
  • за трето дете – 225 €
  • за 4-то и секое друго дете – 250 €

Доплати за празници

Во Германија нема законски регрес за годишен одмор, бидејќи во принцип постои забрана за работа на празници. Со исклучок на некои професии, кои вклучуваат, на пример, дадилки. Но, доколку тоа го пишува во трудот или колективниот договор, вработените имаат право на 25% бонус од платата. Државните празници во Германија се:

Нова Година – 1. јануари

Тројца кралеви – 6. јануари (само во Баден-Виртемберг, Баварија и Саксонија-Анхалт)

Меѓународен ден на жената – 8 Март (само во Берлин)

Велики петок (подвижен празник)

Велигденска недела (подвижен празник и само во Бранденбург)

Велигденски понеделник (подвижен празник)

Ден на трудот – 1. мај

Вознесение Господово (подвижен празник)

Whit Sunday (подвижен празник и само во Бранденбург)

Понеделник (подвижен празник)

Корпус Кристи (движен одмор и само во Баден-Виртемберг, Баварија, Хесен, Северна Рајна-Вестфалија, Рајнска област-Пфалц, Сар и делови од Саксонија и Тирингија)

Мировен фестивал во Аугсбург – 8. август (само во Аугсбург, Баварија)

Вознесение на Дева Марија – 15 август (само во Сар и некои делови на Баварија)

Светски ден на детето – 20 Септември (само во регионот Тирингија)

Ден на обединување на Германија – 3. октомври

Ден на реформацијата – 31 Октомври (само во Бранденбург, Мекленбург-Западна Померанија, Саксонија, Саксонија-Анхалт, Тирингија, Бремен, Долна Саксонија, Хамбург и Шлезвиг-Холштајн)

Сите светци – 1. ноември

Ден на покајание и молитви – 21. Ноември (само во Сар)

1-ви Божиќ – 25 декември

Вториот Божиќ – 26 декември

Породилно/родителски додаток

Родителското отсуство им дава на вработените жени и мажи не само можност да се грижат за дете, туку и можност да работат со скратено работно време. Така тие можат да се посветат на своето дете и во исто време да бидат во чекор со нивниот работен век. Секој родител има право на родителско отсуство додека детето не наполни 3 години. Законот за заштита на мајките и децата ги штити бремената жена и мајката од отпуштање и, во многу случаи, од можно намалување на приходите. Породилното отсуство обично започнува 6 недели пред очекуваниот датум на раѓање и завршува 8 недели по раѓањето. Затоа на мајката и се исплаќа плата во висина од 100% од редовната плата за период од 14 недели.

пензија

Граѓаните чие осигурување трае 45 години можат да заминат во пензија на 65 години. Возраста за пензионирање од 67 години важи за оние чие осигурување трае најмалку 35 години. Исто така, вклучува, на пример, грижа за деца.
Висината на државната пензија во зависност од висината на приходот – остварениот приход (% од просечната плата):

  • 50% – пензија во висина од 55,6%.
  • 75% – пензија во висина од 57,9%.
  • 100% – пензија во висина од 57,9%.
  • 150% – пензија во износ од 57,2%.
  • 200% – пензија во износ од 43,4%.

Ако сакате да знаете кои социјални бенефиции се промениле во последните три години и за колку, видете ја нашата понова статија.