Minden állam más módon és más pénzügyi támogatással nyújt szociális juttatásokat. Tudja, hogy mire jogosult, ha német munkáltatóval áll szerződésben?

Túlóra

A hétköznapi munkaidő napi 8 óra. Az említett törvény értelmében hétfőtől szombatig minden nap munkanapnak minősül, miközben a szombat is munkanapnak számít. Ez a munkaidő kivételes körülmények között legfeljebb napi 10 órára meghosszabbítható. Ez a határérték meghatározott, és semmiképpen sem léphető túl a hétköznapi munkaidőben (6 munkanap = legfeljebb 60 óra). A túlórákért a rendszeres bérének 15-40%-át kapja meg, attól függően, hogy mit ír elő a munkaszerződés vagy a kollektív szerződés. Ugyanis a törvény szerint a túlórákért nem jár pótlék. Általában a túlórákat össze lehet számolni és ki lehet egyenlíteni szabadidővel.

Hétvégi munka

Vasárnapi pótlékra nem létezik jogosultság, csak szabadidőre.

Éjszakai munka

Az éjszakai pótlékra való jogosultság a jelenlegi minimálbér összegének 25%-ig mozog. Ez a munkáltatóval kötött szerződésétől függ, mivel ön törvényesen szabadidőre jogosult, nem pedig arra, hogy az éjszakai munkavégzésért fizetést kapjon.

Szabadság

A munkavállaló csak hat hónap ledolgozása után jogosult teljes mértékben szabadságra. Hat napos munkahét esetén legalább 24 nap szabadságra, öt napos munkahét esetén pedig legalább 20 nap szabadságra jogosult. A próbaidő alatt a munkavállalónak minden ledolgozott hónap után 2 nap szabadság jár, vagy egyáltalán nem jár szabadság, az adott munkáltatótól függően.

13. és a 14. fizetés

Az adott munkáltatótól függ, hogy van-e 13. a 14. plat vypláca. Általában azonban a teljes munkaidő feljogosítja a 13. fizetésre hat hónap ledolgozása után. Részmunkaidőben a 13. fizetés egyenlő a ledolgozott munkaidő alikvot részével és a 14. fizetés kifizetése nem meghatározott. Ez a szabadság időszakára van meghatározva, és összege változó.

Betegszabadság

Betegség esetén a munkavállalónak a lehető leghamarabb tájékoztatnia kell a munkáltatót a betegszabadságról és annak várható időtartamáról. Három napnál hosszabb ideig tartó betegség esetén a munkavállalónak legkésőbb a következő munkanapon orvosi igazolást kell benyújtania. A munkáltató az első 6 hétben a rendszeres bér 100%-át fizeti, majd a társadalombiztosító a bér 70%-át fizeti. A betegszabadság időtartama alatt nem hagyhatja el Németországot az egészségbiztosító hozzájárulása nélkül, hogy önt ne érje anyagi kár. Ellenkező esetben elveszítheti az ellátásra való jogosultságát.

Családi támogatások

2018. január 1-jétől a gyermektartásdíj iránti kérelmet 6 hónappal visszamenőleg lehet benyújtani attól a hónaptól, amelyben a német hatóságok a kérelmet elfogadták. A német családi pótlékot a gyerek 18 éves korái igényelheti, illetve 25 éves koráig, ha a gyermek egyetemi hallgató nappali tagozatban.
A családi pótlék összege a gyermek életkorától függően változik:

  • 1. és 2. gyerekre – 219€ 1. a 2. dieťa – 219€
  • a 3. gyerekre – 225€
  • a 4. és minden további gyerekért- 250€

Pótdíjak ünnepnapokra

Németországban törvény szerint nincs szabadságpénz, mivel elvileg tilos a ünnepnapokon dolgozni. Kivéve bizonyos szakmákat, amelyek közé például az ápolónők tartoznak. Ha azonban a munkaszerződésben vagy a kollektív szerződésben ez szerepel, a munkavállalók 25%-os bérpótlékra jogosultak. Németországban a következő ünnepnapok vannak:

Újév – Január 1.

Háromkirályok – január 6. (csak Baden-Württembergben, Bajorországban és Szász-Anhaltban)

Nemzetközi nőnap – március 8. (csak Berlinben)

Nagypéntek (mozgó ünnep)

Húsvétvasárnap (mozgó ünnep és csak Brandenburgban)

Húsvét hétfő (mozgó ünnep)

Munka ünnepe – Május 1.

Az Úr mennybemenetele (mozgó ünnep)

Pünkösd (mozgó ünnep, csak Brandenburgban)

Pünkösdhétfő (mozgó ünnep)

Corpus Christi (mozgó ünnep, csak Baden-Württembergben, Bajorországban, Hessenben, Észak-Rajna-Vesztfáliában, Rajna-vidék-Pfalzban, Saar-vidéken, valamint Szászország és Türingia egyes részein).

Augsburgi Békefesztivál – augusztus 8. (csak Augsburgban, Bajorországban)

Szűz Mária mennybemenetele – augusztus 15. (csak Saar-vidéken és Bajorország egyes részein)

Gyermekek Világnapja – szeptember 20. (csak Türingia tartományban)

A német egység napja – október 3.

Reformáció napja – október 31. (csak Brandenburgban, Mecklenburg-Vorpommernben, Szászországban, Szász-Anhaltban, Türingiában, Brémában, Alsó-Szászországban, Hamburgban és Schleswig-Holsteinben).

Mindenszentek – november 1.

Bűnbánati és imanap – november 21. (csak Saar-vidéken)

Karácsony 1. napja – december 26.

Karácsony 2. napja – december 26.

Anyasági/szülői támogatás

A szülői szabadság mind a női, mind a férfi munkavállalóknak lehetőséget ad nemcsak a gyermekgondozásra, hanem a részmunkaidős munkavégzésre is. Így a gyermeküknek szentelhetik magukat, miközben a munkájukkal is lépést tarthatnak. Minden szülő jogosult szülői szabadságra a gyermek 3 éves koráig. Az anya és gyermeke védelméről szóló törvény védi a terhes nőt és az anyát az elbocsátástól és sok esetben az esetleges jövedelemcsökkentéstől. A szülési szabadság általában 6 héttel a szülés várható időpontja előtt kezdődik és 8 héttel a szülés után ér véget. Az anya tehát 14 héten keresztül a rendszeres bérének 100%-át kapja.

Nyugdíj

Azok a polgárok, akik 45 éve fizetik a biztosítást, 65 éves korukban mehetnek nyugdíjba. A 67 éves nyugdíjkorhatár azokra vonatkozik, akik legalább 35 éve fizetik a biztosítást. Ide tartozik például a gyermekgondozás is.
Az állami nyugdíj összege a jövedelemtől függően – megszerzett jövedelem (az átlagbér %-a):

  • 50% – 55,6%-os nyugdíj
  • 75% – 57,9%-os nyugdíj
  • 100% – 57,9%-os nyugdíj
  • 150% – 57,2%-os nyugdíj
  • 200% – 43,4%-os nyugdíj

Ha tudni szeretné, hogy az elmúlt három évben mely szociális juttatások változtak és mennyivel, olvassa el legújabb cikkünket.