Minden állam eltérő módon kínál szociális juttatásokat, és ez különböző pénzügyi juttatásokban nyilvánul meg. Tisztában van vele, hogy mire jogosult, ha német munkáltatóval írta alá szerződését?

Túlóra

Általában véve a munkaidő napi 8 óra. A törvények szerint a napok hétfőtől szombatig számítanak munkanapnak. A munkaidő maximum napi 10 órára emelhető. Ez a korlát szigorúan betartandó, és semmilyen módon nem szabad túllépni az általános munkaidőt (6 munkanap = maximum 60 óra). A fizetése 25%-át fogják kifizetni Önnek pótlékként. A túlórák összesítése is lehetséges, és szabadnap formájában is „kifizethetők”.

Hétvégi munkavégzés

Ha szombaton és vasárnap dolgozik, akkor körülbelül a fizetése 50%-át kapja pótlékként. Az egészségügyi gondozók hétvégén is dolgoznak, magasabb bért kaphatnak a munkáltatóval kötött szerződés függvényében.

Éjszakai munkavégzés

Az éjszakai munkavégzésért körülbelül a fizetés 25%-a jár pótlékként a munkáltatójával kötött szerződés függvényében.

Szabadság

A munkavállaló 6 hónap munka után válik teljesen jogosulttá szabadságra. 6 munkanapos hét esetén 24 szabadnapra, 5 munkanapos hét esetén 20 szabadnapra jogosult. A próbaidőszak alatt az alkalmazott havi 2 vagy nulla szabadnapra jogosult a munkáltatótól függően.

Éves bérkiegészítés

Ezek a kifizetések az egyéni munkáltatón múlnak. Általában véve teljes munkaidős alkalmazottként jogosult 13. havi fizetésre 6 ledolgozott hónap után. Részmunkaidős alkalmazottként a 13. havi fizetés az összesen ledolgozott órák arányos része. A 14. havi fizetés nem kötelező; az összege változó (150–200 €).

Betegszabadság

Ha egy alkalmazott megbetegedik, azonnal tájékoztatnia kell a munkáltatóját a betegség tényéről, és hogy körülbelül meddig nem lesz képes dolgozni. Ha több mint 3 napig beteg, az alkalmazottnak orvosi igazolást kell bemutatnia legkésőbb a következő munkanapon. Az első 6 héten a munkáltató a normál fizetés 100%-át fizeti, majd a társadalombiztosító a fizetés 70%-át. A betegség ideje alatt nem hagyhatja el Németország területét a társadalombiztosító engedélye nélkül, hogy ne érje pénzügyi veszteség. Egyébként elveszítheti a jogát a pénzügyi hozzájáruláshoz.

Szociális juttatások

2018. január 1-től kérhet gyermekek után járó ellátást a hónaptól számított 6 hónapra visszamenőleg, ha a német hivatal elfogadja a kérelmét. Szociális juttatást igényelhet a gyermek 18 éves koráig, vagy amíg a gyermek be nem tölti a 25. életévét és nappali hallgató az egyetemen. A hozzájárulás mértéke a következő (a gyermek életkora függvényében):

  • 1. és 2. gyermek: 204 €
  • 3. gyermek: 210 €
  • 4. vagy további gyermek: 235 €

Munkabér munkaszüneti napokon

Nem jár pótlék a munkaszüneti napokon Németországban, mivel tilos dolgozni ünnepnapokon (néhány szakma kivételével, pl. gondozók).

Szülési szabadság

A szülési szabadság lehetőséget kínál a férfiak és a nők számára egyaránt gyermekük ellátására, valamint részmunkaidős munkaviszonyra is. Így a szülők a gyermekükkel tölthetik az idejüket, és közben végezhetik a munkájukat is. Mindegyik szülő jogosult a szülési szabadságra, amíg a gyermek be nem tölti a 3. életévét. Törvény védi az anyákat és gyermeküket, amely védelmezi a terhes nőket az elbocsátástól, valamint a legtöbb esetben a fizetésük csökkentésétől. A szülési szabadság általában a szülést megelőzően 6 héttel kezdődik, és 8 héttel a szülést követően ér véget. A szülő a fizetése 100%-át megkapja 14 héten keresztül.

Nyugdíj

Azok a személyek, akik 45 éven keresztül biztosítva voltak, nyugdíjba mehetnek 65 évesen. Azok, akik legalább 35 évig biztosítva voltak (beleértve a készenléti időszakokat, pl. szülési szabadság), 67 évesen mehetnek nyugdíjba. A nyugdíj mértéke a jövedelem összegétől függ (az átlagos munkabér %-os aránya):

  • 50% – nyugdíj 55,6%-os összegben
  • 75% – nyugdíj 57,9%-os összegben
  • 100% – nyugdíj 57,9%-os összegben
  • 150% – nyugdíj 57,2%-os összegben
  • 200% – nyugdíj 43,4%-os összegben

Étkezési juttatás

A németországi alkalmazottak napi 22,50 € étkezési juttatásra jogosultak a munkáltatótól.