Најчесто поставувани прашања

Home/Најчесто поставувани прашања
Сакам да патувам во странство на работа со мојот партнер. Можно е?

Да, можно е да се работи како пар. Овие понуди се за магацини и производство, каде што ќе ви биде обезбедено сместување во двокреветни соби.

Дали е неопходно да се земе курс за медицински сестри за да се работи во Австрија?

Да, во Австрија бараат курс за нега.

Дали ми треба BSN број за работа во Холандија?

Ако одите да работите како дадилка, нема потреба. Ќе работите со словачки договор за вработување и ќе плаќате даноци во Словачка. Ако ќе работите на холандски договор за вработување, потребен ви е BSN број. Ако сè уште го немате, вашиот холандски работодавец ќе ви помогне со опремата.

Дали ќе добијам надоместок за патување дури и ако сам го обезбедувам превозот?

Да секако. За да го надоместиме превозот, сепак, ни треба дадениот билет за патување со датум и износ од вас. Надоместокот на бонусот за испорака се постапува како дел од исплатата.

Колку можам да заработам во Германија како дадилка?

Платата за дадилка во Германија се движи од 1.500 до 1.850 евра нето. Добиената сума зависи од нивото на јазични вештини.

На кого можам да му се обратам за време на викендот кога ќе се случи нешто во семејството?

За време на викендите има итна служба, така што секогаш можете да контактирате со некого ако е потребно.

Може ли да патувам дури и со основно познавање на германски јазик?

Во Германија може да се патува дури и со основно познавање на германскиот јазик.

Кога патувам во друго семејство, дали треба сам да го платам трансферот?

Доколку клиентот бил хоспитализиран, отишол во старечки дом или умрел, АТЕНА плаќа за трансфер во ново семејство.

Што ако мојот пациент умре, дали ќе останам без работа? Колку брзо можеш да ми обезбедиш ново семејство ако не ми се допаѓа во даденото семејство?

Доколку сакате да продолжите да работите, ќе ви најдеме нов клиент каде што ќе можете да се преселите. Бидејќи секојдневно пополнуваме повеќе од 100 понуди за работа, можеме веднаш да ви обезбедиме нова работа.

Кога е крајниот рок за плаќање?

Ако работите како медицински сестри, ќе ви биде платено на 5ти. ден од месецот. Ако работите во Словачка во преработувачката индустрија, тоа зависи од конкретната компанија. Временскиот распон варира од 10. до 15 ден од месецот.

Може ли да работам како негувател во Германија дури и без курс за нега?

Да, можете да работите во Германија дури и без курс за медицински сестри.

Кога ќе го добијам бонусот за испорака?

Правото на овој бонус произлегува кога персоналот за нега работи по завршување на двомесечна смена и ќе се земе предвид во следната плата.

Дали треба да дојдам и да ги потпишам документите директно во филијалата?

Се што треба да направите е да ни ги испратите потпишаните документи по е-пошта или пошта.

Колку често можам да го повлечам депозитот?

Можете да го повлечете депозитот двапати неделно, во понеделник и четврток, до 50% од вашето работно време. Ако сакате да го побарате, само контактирајте го вашиот одговорен консултант.

Дали семејствата плаќаат плати во готово по завршувањето на турнејата?

Семејствата во Германија, Холандија и Англија не исплаќаат плати. Нашата агенција го плаќа на жиро сметка 5. ден од месецот. Во Австрија на семејните дадилки им се плаќа на денот кога ќе си одат дома или претходниот ден, бидејќи работат за занает во оваа земја.

Може ли да патувам и со сопствен превоз?

Се разбира, можете да патувате со секаков вид превоз, дури и на своја оска. Сепак, пред да го обезбедите, мора да го информирате вашиот менаџер. Со него можете да се консултирате и за видот на превоз кој најмногу ви одговара.

На кого да му се јавам ако имам проблем во семејството?

Ќе имате сопствено лице за контакт со кое треба да контактирате. Истовремено, имаме и итната служба по работното време, како и за време на викендите, каде што секогаш ќе најдете одговорна личност која ќе биде среќна и подготвена да ви помогне доколку е потребно.

Може ли да одам на лекар ако имам несреќа во Германија?

Секако дека можеш. Не заборавајте да ја имате со себе вашата европска осигурителна картичка.

Кој ќе биде мојот работодавец? Агенција или дадена компанија?

Секоја понуда за работа е индивидуална. Може да најдете која понуда за кој договор е во описот на дадената понуда. Кој ќе биде вашиот работодавец зависи од конкретната понуда за работа и од земјата во која ќе одлучите да работите. Во Германија, кога работиш како дадилка, работиш со словачки договор. Работите по германски договор за производни и магацински позиции.

Кој ќе биде мојот работодавец? Агенција или дадена компанија?

Секоја понуда за работа е индивидуална. Може да најдете која понуда за кој договор е во описот на дадената понуда. Кој ќе биде вашиот работодавец зависи од конкретната понуда за работа и од земјата во која ќе одлучите да работите. Во Холандија, кога работиш како дадилка, истовремено работиш според словачки и холандски договор. На производни и магацински позиции, работите со холандски договор.

Познаник бара работа, ако му ја препорачам вашата компанија ќе добијам награда?

Да, нашата компанија плаќа за препораки добро позната награда од 100 до 1000 евра. Висината на наградата зависи од видот на работната позиција што ни помагате да ја пополниме.

Ако сум заинтересиран да работам во вашата компанија, како да постапам?

I. Регистрирајте се бесплатно на нашата веб-страница www.atena.sk и потоа еден од нашите консултанти ќе ве контактира по телефон. II. Контактирајте не преку бесплатната телефонска линија 0800 221 222. Ви стоиме на располагање од понеделник до петок од 08:00 до 16:30 часот.

Дали плаќате некакви такси?

Не, вие не плаќате никакви трошоци за регистрација или посредување на нашата компанија.

Дали треба да присуствувам на лично интервју во филијалата?

Не е потребно.
Можете да изберете да дојдете лично во една од нашите филијали (видете КОНТАКТ) или да имате интервју по телефон, што е посоодветна алтернатива. Сепак, тоа зависи од видот на вработување. Ако сте заинтересирани за работа со скратено работно време, мора лично да дојдете исклучиво во филијалата во Банска Бистрица.

Дали може да се работи на главен договор за вработување, на договор за извршување на работа или на договор за вонредна студентска работа или да се биде СЗЧО?

Во делот „ Понуди за работа “, можете да го користите филтерот Тип на вработување за да ги изберете оние што ви одговараат. Во АТИНА имаме понуди за работа погодни за самовработени лица, студенти, пензионери, мајки на родителско отсуство, невработени и оние кои сакаат да ја сменат работата поради некоја причина.

Кој ќе биде мојот работодавец? Вашата агенција или компанијата?

Секоја понуда за работа е индивидуална. Може да најдете која понуда за кој договор е во описот на дадената понуда. Кој ќе биде вашиот работодавец зависи од конкретната понуда за работа и од земјата во која ќе одлучите да работите. Некои работодавци претпочитаат апликантите прво да бидат ангажирани преку агенција, а други регрутираат нови кандидати директно во генералниот штаб. По основањето, секогаш е можно да се префрли на основната состојба на дадената компанија.

Јас сум студент. Дали и вие имате работа за мене?

Агенцијата за вработување АТЕНА располага со широк спектар на работни места со скратено работно време подготвени за студенти. Можете да ги најдете сите на нашата веб-страница www.atena.sk во делот „Понуди за работа“.

Кое ниво на германски јазик е потребно за работа во Германија?

За работа во Германија доволно е основно познавање на германски јазик и затоа ниво А1. Меѓутоа, кога работите како дадилка, платата зависи од нивото на јазикот. Колку е повисоко вашето ниво, толку повеќе заработувате.

Јазичниот тест е бесплатен и можно е да ве тестираме лично, во некоја од нашите експозитури или телефонски.

Кој ќе ми го обезбеди превозот?

Превозот го обезбедува агенцијата за вработување АТЕНА доколку одите да работите како дадилка. Доколку се работи за понуда за работа за производство или магацини, работникот сам го организира превозот.

Колку траат турите во Германија?

Должината на ротации во Германија стандардно варира од 2-3 месеци. Но, можно е и привремено патување, во тој случај тоа е индивидуално, на пример една недела.

Колку брзо е можно да се патува во странство за работа?

Можно е и веднаш да заминете. Брзината на вашето заминување зависи главно од вашите јазични вештини и искуство во грижата.

Дали е неопходно да се земе курс за медицински сестри за да се работи во Англија?

Тоа не е. Повеќето од компаниите обезбедуваат бесплатна обука каде што ќе имате не само теорија, туку и ситуации со модели.

Колку можам да заработам во Англија како дадилка?

Минималната загарантирана заработка е 1900 € нето.

Што е со транспортот и надоместувањето на патните трошоци до Англија?

Зависи од добиената понуда. Ако се работи за скратено работно време според словачки договор за вработување, можеме да купиме авионски билет или автобуски билет, а дадената сума ќе биде одбиена од првата плата. Во случај на вработување по англиски договор за вработување, клиентот сама го плаќа патувањето. Можно е да се патува со авион или автобус. Секогаш е потребно да приложите билет за патување или авионски билет пред да заминете за ОК, за да можеме да организираме за вас лице кое ќе ве превезе на аеродромот или станицата (ако деловниот партнер го обезбеди приемот).

Кои се вашите смени за 24-часовна нега?

Нашите тури се со различна должина. 14, 60, 90 дена или зависи од дадената понуда.

Кое ниво на англиски јазик е потребно?

Потребно е комуникативно ниво на англиски јазик (Б2) за да се влезе во Англија, и вербално и писмено.

Кој ми плаќа плата?

Зависи од добиената понуда. Ако работите со словачки договор за вработување, ќе ви ја испратиме платата. Доколку работите на странски (германски, холандски) договор за вработување, платата ќе ви ја исплати релевантниот странски работодавач.

Дали ми треба пасош за патување во Англија?

Бидејќи Велика Британија повеќе не е дел од Европската унија, за патување се потребни визи и пасоши.

Колку брзо можам да патувам?

Брзината на вашето заминување зависи главно од вашите јазични вештини и искуство во грижата.

Кога ќе добијам понуда за работа?

Прво, потребно е да ги проверите вашите јазични вештини, врз основа на кои можеме да ви понудиме една од достапните работни позиции. За секоја работна позиција потребно е познавање на странски јазик кое мора да го исполнувате за да ве предложиме таму. Сите слободни работни места можете да ги најдете на www.atena.sk . Можете да се предложите и за работната позиција. Сепак, потребно е да бидете регистрирани на нашата страница, која секако е бесплатна.

Што е со осигурувањето ако одам да работам во Англија?

Во Англија, партнерот ќе ви помогне да добиете NIN (National Insurance Number). Овој број ви останува доживотно и важи само во Англија. NIN е единствен број доделен специјално за вас од Министерството за труд и социјала на Велика Британија. Имањето NIN ви овозможува да работите, да плаќате даноци и да користите јавни услуги во Англија. Вашиот NIN исто така се користи за пресметување на данокот и националното осигурување на вашата заработка, а исто така и како референтен број во системот за даночни кредити и бенефиции во ОК. Ќе треба да го користите вашиот NIN за сите комуникации со НВ приходи и царина и Одделот за работа и социјални работи.

Дали е неопходно да се земе курс за медицински сестри за да се работи во Холандија?

Зависи од понудата. Некои клиенти бараат бебиситерки со курс за чување деца, но тоа не е услов за секоја понуда.

Каква форма на соработка е можна со вашата агенција доколку сакам да работам во Холандија?

Постојат две опции. Или ќе бидете вработен во холандска компанија, или ќе работите со договор за вработување со нашата агенција. 90% од понудите се за словачки договор за вработување.

Колку можам да заработам во Холандија како дадилка?

Минималната загарантирана заработка е 1750 € нето.

Што е со транспортот и надоместувањето на патните трошоци во Холандија?

Во случај на работа во смени според словачки договор за вработување, можеме да организираме превоз директно од местото на живеење до куќата на клиентот во Холандија (авионски билет или автобуски билет), додека дадената сума ќе биде одбиена од првата плата.

Имаме различни тури, мин. сепак, 6 недели и максимум 6 месеци.

Дали е можно да се патува за работа и на привремена основа?

Да, имаме и понуди за замени.

Кое ниво на англиски јазик е потребно?

За Холандија, тие бараат комуникативен англиски јазик на ниво Б2, во некои случаи можат да прифатат бебиситерка со пониско ниво – Б1. За понуди за работа во преработувачката индустрија, доволно е основно познавање на англискиот јазик. За некои понуди, треба само да зборувате полски или германски.

Како се одвива испитот за странски јазик?

Можете да го полагате тестот преку телефон директно од удобноста на вашиот дом, или можеме да ве тестираме лично во филијалата во Банска Бистрица. Пробниот период е бесплатен. Одговорниот менаџер ќе ви се јави и ќе ви постави неколку прашања за да знаеме и ние и вие каква работа можеме да ви понудиме.

Во случај да работите за словачки работник. договор, плата ќе ви биде испратена од нас.

Што треба да направам ако морам итно да го напуштам семејството?

Треба да го контактирате вашиот менаџер и да останете во семејството додека не најдеме замена за вас.

Брзината на вашето заминување зависи главно од вашите јазични вештини и искуство во грижата.

Кога ќе добијам понуда за работа?

Прво, потребно е да ги проверите вашите јазични вештини, врз основа на кои можеме да ви понудиме една од достапните работни позиции. За секоја работна позиција потребно е познавање на странски јазик кое мора да го исполнувате за да ве предложиме таму. Сите слободни работни места можете да ги најдете на www.atena.sk. Можете да се предложите и за работната позиција. Сепак, неопходно е да се регистрирате на нашата страница, која секако е бесплатна.

Каква форма на соработка е можна со вашата агенција кога работите во Германија?

Во Германија работите со словачки договор за вработување, кој ви дава право на сите социјални бенефиции како што се летување, ПН, тоа се смета како пензија итн.

Агенцијата за вработување ATENA – PERSONAL CONSULTING s.r.o ја исплатува вашата плата на вашата сметка.

Бидејќи секојдневно пополнуваме повеќе од 100 понуди за работа, можеме веднаш да ви обезбедиме нова работа.

Како сум осигуран ако патувам во Германија?

Социјалните и здравствените придонеси се плаќаат во Словачка според сегашното законодавство на Република Словачка.

Кој ќе ми помогне со опремата за препознавање образование?

Нашата агенција за вработување АТЕНА ќе ви помогне со опремата за признавање на образованието.

Колку време е потребно за да се заврши признавањето на образованието?

Стекнувањето признание за образование трае од 3 месеци.

Кога работите како негувател во Австрија, мора да имате активен бизнис за да може семејството да добие додаток за нега. Ако работите со словачки договор за вработување, вие сте регистрирани како наш вработен во австриските власти.

Колку можам да заработам во Австрија како дадилка?

Тоа е индивидуално. Износот на дневната заработка се движи од 60 до 120 евра. Зависи од тоа дали сами си ги плаќаат даноците, како и од други фактори.

Колку плаќам за да основам бизнис?

Ова зависи од сојузната држава во која работите. Меѓутоа, ако се работи за новоформиран бизнис, не плаќате ништо. Сè што треба да направите е да застанете кај WKO кога ќе биде побарано и да ги потпишете документите. Ако некогаш сте имале бизнис и сакате да го започнете повторно, плаќате такса. Во тој случај дома ќе ви дојде чек од WKO.

Кој ми плаќа плата во Австрија?

Бидејќи овде работиш како дадилка, парите ќе ти ги исплати директно на крајот на смената семејството или ќе ги добиеш на сметка. Доколку платата ви биде префрлена на сметка, ќе ве известиме однапред.

Што е со осигурувањето?

Бидејќи работите за австриска компанија, плаќате социјално и здравствено осигурување во Австрија. Проверката на премијата за осигурување ви ја испраќа соодветната австриска осигурителна компанија.

Пред сè, треба да аплицирате во компанија за здравствено осигурување во Словачка. Бидејќи вашиот бизнис нема да биде суспендиран или откажан, мора да приложите словачки договор за вработување на апликацијата. Во продолжение го пополнувате формуларот Е104.