A jól fizetett munka elengedhetetlen, és ez az egyik oka annak, hogy sokan közülünk több uniós országban is dolgoztak. A pénzügyi gazdálkodás szintén nagyon fontos. Mindannyian tudjuk ezt, és igyekszünk pénzügyi tartalékot készíteni, figyelemmel kísérni kiadásainkat és elkerülni a felesleges vásárlásokat. Viszont milyen gyakran gondolunk a nyugdíjra, és milyen életkorban kezdjük el? S főleg, hogyan kezeljük a nyugdíjjal kapcsolatos kérdéseket, ha több országban dolgoztunk?

Valójában az európai demográfiai válság nem új keletű – körülbelül 50 évvel ezelőtt kezdődött. Ha mindez az elöregedő népességgel párosul, a probléma még nagyobbá válik. Egyszerűen fogalmazva, az állami nyugdíjrendszert és a foglalkoztatói nyugdíjakat (1. és 2. pillér) a munkavállalók és a munkáltatók által befizetett adókból finanszírozzák. Mivel egyre kevesebb ember dolgozik és egyre többen mennek nyugdíjba, a rendszer már nem úgy működik, ahogy kellene.

Természetesen, amikor eljön az idő, ki akarjuk majd használni az 1. 1. és a 2. pillér előnyeit. Itt megtudja, hogyan kaphat nyugdíjat, ha több uniós országban is dolgozott. Sajnos ezek az alapok a demográfiai válság miatt nem biztos, hogy elegendőek lesznek szükségleteink fedezésére. Az infláció miatt a párna alá tett pénz sem ideális.

Jó választás a saját befektetés?

A befektetés a megtakarítások pénzügyileg legelőnyösebb módja. Sajnos a befektetés kockázatokkal jár. Az egyik nyilvánvaló kockázata az, hogy a termék vagy részvény ára, amelybe befektet, zuhanhat. 1987 óta a tőzsde hétszer omlott össze, és az összeomlások között egyre rövidebb időközök telnek el. Ráadásul az EU jelenlegi gazdasági helyzetét tekintve soha nem tudhatja, hogy az ön által kereskedésre használt platform csődbe megy -e, és az eszközei (az ön pénzével együtt) befagyasztásra kerülnek-e.

3. pillér vagy kiegészítő nyugdíjmegtakarítás

Sok, ha nem a legtöbb uniós országban létezik kiegészítő nyugdíjmegtakarítási rendszer. Néhány kivételtől eltekintve ez önkéntes. Alapvetően úgy működik, mint egy megtakarítási számla. Ha csatlakozik egy ilyen programhoz, a fizetéséből egy kis összeg minden hónapban a megtakarításaiba kerül. Így anélkül, hogy túl sok áldozatot hozna, biztosíthatja, hogy nyugdíjas korára elegendő pénze legyen. A befektetéssel ellentétben ez sokkal biztonságosabb, és ezért a leglogikusabb választás.

Mi történik a kiegészítő nyugdíjmegtakarításaimmal, ha egy másik uniós országba költözöm?

Először is, nem kell aggódnia a kiegészítő nyugdíjra való jelentkezés miatt, még akkor sem, ha esetleg más országba költözik. Bár a szabályok és előírások kissé eltérőek. A legtöbb esetben azonban több lehetősége is van. Sok ország kínál korai pénzkivételt, átutalást vagy más alternatívákat, ami azt jelenti, hogy a legjobb, ha minél korábban jelentkezik, ami magasabb nyugdíjat eredményez.

Páneurópai magánnyugdíj (PEPP)

Az EU-tagállamok között hihetetlenül nagy az emberek mozgása. Mivel a nyugdíjmegtakarítások idő előtti visszavonása vagy más országba történő átutalása bonyolult, bevezették a PEPP-et. Mindent kínál, amit a standard 3. pillér – vagy még annál is többet, miközben a mobilitási problémát is kezeli. A PEPP esetében nincs szükség transzferre, mivel az ember pontosan ugyanabba a termékbe fektethet be, amelybe a költözés után is befektetett.

A PEPP kiegészíti a meglévő nemzeti nyugdíjrendszereket, és számos előnnyel jár, mint például az átláthatóság és a befektetett tőke védelme. Az átláthatóság a releváns információk, valamint a költségek, díjak és rendszeres kimutatások rendelkezésre bocsátásával valósul meg.

Ezt olyan pénzügyi intézmények fogják kínálni, mint például befektetési társaságok, hitelintézetek, foglalkoztatói nyugdíjszolgáltató intézmények és mások. Ezeknek az intézményeknek azonban engedélyre lesz szükségük ahhoz, hogy pénzügyeik biztonságát garantálni tudják.

Hogyan reagál erre az Atena?

Ha belegondolunk, a legegyszerűbb módja annak, hogy megoldjuk a nyugdíjkérdést, és legyen elég pénzünk kiegészítő megtakarításokba fektetni, ha a munkáltatók többet fizetnek a dolgozóiknak. Mi pontosan ezt tesszük. Minden negyedévben felülvizsgáljuk a nálunk dolgozó egészségügyi szakemberek fizetését, ami évente többszörös emelést eredményez! Szolgáltatásaink itt nem állnak meg. Bármikor, amikor ügyfeleinknek információra, segítségre vagy tanácsra van szükségük a nyugdíjjal vagy a nyugdíjba vonulással kapcsolatban – legyen szó akár alap- vagy kiegészítő nyugdíjról -, mindig készséggel állunk rendelkezésükre.

Összefoglalva, nincs is jobb alkalom arra, hogy elkezdjen pénzt félretenni a kiegészítő nyugdíj-megtakarításokra, mint most. A másik uniós országba való költözés többé nem befolyásolja a nyugdíját, és ön szabadon utazhat – akár csak egy új kezdetre vágyik, akár jobb munkát keres.

Ön már befektetett kiegészítő nyugdíjba? Ha nem, tervezi, hogy elkezdi? Ossza meg velünk a nyugdíjtervezését az alábbi megjegyzés rovatban.