A nyugdíjas életnek van pozitív és negatív oldala is, és mindkettő sok szabadidővel jár. Ha valaha is ápolt már idős személyt, nagy az esélye, hogy ön is tapasztalta már ezt. Nem számít, mennyire kreatív az ember, nem számít, hogy hány hobbija van egy idős személynek – mindig eljön az idő, amikor nem tudja, mit csináljon.

Mint mindig, mi itt vagyunk az ön számára! Ezúttal néhány tippet készítettünk önnek, hogyan töltheti ki az idős személy szabadidejét.

A kommunikáció kulcsfontosságú

Nincs értelme keresztrejtvényt fejteni otthon, ha az idős személy minden lehetséges percét a szabadban akarja tölteni. A célja nem az idő elütése, hanem az, hogy élvezetesebbé tegye azt. Itt jön a képbe a kommunikáció. Az első dolog, amit meg kell tennie, hogy megtudja, mi az érdeklődési köre. Ezt megteheti úgy, hogy megkérdezi, mi volt a foglalkozása, milyen hobbija van, vagy hogyan töltötte a szabadidejét fiatalabb korában.

Ha már rendelkezik ezekkel az információkkal, elkezdheti a tervezést. Mondjuk, hogy biológiatanárok voltak – vigye el őket egy természettudományi múzeumba, és hallgassa meg, ahogy részletesen elmagyaráznak mindent. Egy ilyen napot egész életükben nem fognak elfelejteni, és talán ön is tanul valami érdekeset. Ha a horgászat volt a hobbijuk – vigye el őket egy közeli folyóhoz, hogy egyszerűen csak élvezzék a kilátást. Ha vannak közös érdeklődési körök, összpontosítsanak rájuk. Ha mindketten szenvedélyesen csinálnak valamit, a jól eltöltött idő szinte garantált.

Tanuljanak valami újat

Ha odakint hideg van, és nincs semmi érdekes megfigyelni való, ez tökéletes alkalom lehet arra, hogy valami újat tanuljanak. A hangszertanulás vagy a tánctanulás két nagyszerű lehetőség. Nemcsak szórakoztató, de az is bizonyított, hogy az új készségek elsajátítása hihetetlenül jótékony hatással van az agyra. A demencia és az Alzheimer-kór tüneteinek lassítása a számos előnye közül az egyik. Többet az agytréningről itt olvashat.

Fedezze fel a világhálót

Tisztában vagyunk azzal, hogy a legtöbb idős személy konzervatív. De talán segíthet nekik, hogy meggondolják magukat, ha elmagyarázza nekik, hogy néhány érintéssel mindent megtalálhatnak. Ami a legfontosabb, hogy a karosszékükből kényelmesen kapcsolatba léphetnek barátaikkal és családtagjaikkal. Eleinte nehéz lehet megtanítani őket a táblagép vagy az okostelefon használatára. De ha ez sikerül, soha többé nem fognak unatkozni. Ráadásul talán még önnek is lesz egy kis szabadideje. Bővebb információt arról, hogy milyen előnyökkel járhat a táblagép használata, itt talál.

Barátok és családtagok meglátogatása

Az emberek társas lények. Egyesek introvertáltabbak, mint mások, de mindenkinek szüksége van a másokkal való kapcsolatra. Ezért jó ötlet, ha elviszi a gondozottat a barátaihoz vagy a családjához. A szociális aspektus talán a legnagyobb előny, de nem az egyetlen. Az időseknek általában van egy kialakult rutinjuk, amelyet évek óta minden nap követnek. A testüknek és az elméjüknek pedig jót tesz, ha időnként megszakítják a rutint, és valami mást csinálnak. Ha az idős személy diagnózisa nem engedi meg, hogy kimozduljon, hívja át az embereket hozzá. Lehet, hogy utána kicsit több takarítással jár majd, de mindenképpen megéri.

Menjenek el vacsorázni

Ha az idős személy egészségi állapota lehetővé teszi, a kinti tartózkodás általában nagyszerű lehetőség. Nagy különbség van azonban a napi séta a parkban és az éttermi étkezés között. Mivel nem kell aggódnia a főzés és a mosogatás miatt, több ideje marad a beszélgetésre és a személyes kapcsolatra. A barátságok kiépítése nemcsak a gondozott személyt teszi boldogabbá, hanem az ön munkáját is megkönnyíti. Ha már kint vannak, egyenesen moziba is mehetnek vagy részt vehetnek más helyi rendezvényen.

Összefoglalva, a szabadidős tevékenységeknek csak a képzelet és az idős személy egészsége szabhat határt. Legyen proaktív, és tegyen meg mindent azért, hogy megértse a mellette ülő személyt. Ha tudja, hogy mit szeret, akkor csak meg kell valósítani. Ha elég jól fogja csinálni, akkor egy bizonyos ponton a munka át fog változni minőségi időtöltéssé, és baráti társaságban való emlékek szerzésére.

Ha a dolgok többszöri próbálkozás után sem működnek, hívjon fel minket és együtt megoldjuk. Mi itt vagyunk az ön számára!