Ka pozitive dhe negative për të qenë në pension, dhe të dyja lidhen me sasinë e kohës së lirë që keni. Nëse jeni kujdesur ndonjëherë për një të moshuar, ka shumë mundësi që edhe ju ta keni përjetuar atë. Pavarësisht se sa kreativ jeni, pa marrë parasysh sa hobi mund të ketë një i moshuar – gjithmonë do të vijë një moment kur nuk dini çfarë të bëni.

Si gjithmonë, ne jemi këtu për ju! Kësaj radhe, ne kemi përgatitur disa këshilla për ju se si mund ta plotësoni kohën e lirë të të moshuarit.

Komunikimi është kyç

Nuk ka kuptim zgjidhja e fjalëkryqeve në shtëpi nëse i moshuari dëshiron të kalojë çdo minutë të mundshme jashtë. Në fund të fundit, qëllimi juaj nuk është të vrisni kohën, por ta bëni atë më të këndshme. Dhe këtu hyn komunikimi. Gjëja e parë që duhet të bëni është të zbuloni se cilat janë interesat e tij . Këtë mund ta bëni duke pyetur se cila ishte puna e tij dikur, cilat janë hobet e tij ose si e kalonte kohën e lirë kur ishte më i ri.

Pasi të keni këtë informacion, mund të filloni të planifikoni . Le të themi se ata ishin mësues të biologjisë – çojini në një muze të historisë natyrore dhe dëgjoni që të shpjegojnë gjithçka në detaje. Ata nuk do ta harrojnë një ditë të tillë gjatë gjithë jetës së tyre, e ndoshta edhe ju do të mësoni diçka interesante. Nëse hobi i tyre ishte peshkimi – çojini në një lumë aty pranë për të shijuar thjesht pamjen. Dhe në rast se keni interesa të përbashkëta, përqendrohuni në to. Nëse të dy jeni të apasionuar pas diçkaje, një kohë e mirë është pothuajse e garantuar.

Mësoni diçka të re

Nëse jashtë është ftohtë dhe nuk ka asgjë interesante për të parë, mund të jetë koha e përkryer për të mësuar diçka të re. Mësoni të luani një instrument muzikor ose të mësoni të kërceni janë dy mundësi të shkëlqyera. Jo vetëm që është argëtuese, por mësimi i aftësive të reja është vërtetuar gjithashtu se është tepër i dobishëm për trurin . Ngadalësimi i simptomave të demencës dhe sëmundjes së Alzheimerit është një nga përfitimet e shumta. Mund të lexoni më shumë rreth stërvitjes së trurit këtu .

Zbuloni rrjetin botëror

Ne jemi të vetëdijshëm se shumica e të moshuarve janë konservatorë. Por ju mund të jeni në gjendje t’i ndryshoni mendjen duke u shpjeguar se ata mund të gjejnë gjithçka vetëm me disa prekje. Dhe më e rëndësishmja, ata mund të lidhen me miqtë dhe familjen e tyre nga komoditeti i kolltukut të tyre. Në fillim, mund të jetë e vështirë t’i mësosh ata se si të përdorin një tablet ose smartphone. Por kur të keni sukses, ata nuk do të mërziten kurrë . Plus, mund të gjeni edhe pak kohë të lirë për veten tuaj. Mund të gjeni më shumë për përfitimet e një tableti këtu .

Duke vizituar miqtë dhe familjen

Njerëzit janë krijesa shoqërore. Disa janë më introvertë se të tjerët, por të gjithë kanë nevojë për kontakt me njerëz të tjerë. Kjo është arsyeja pse është një ide e shkëlqyer ta çoni personin për të cilin kujdeseni për të vizituar miqtë ose familjen. Aspekti social është ndoshta përfitimi më i madh këtu, por jo i vetmi. Të moshuarit zakonisht kanë një rutinë të vendosur që e kanë ndjekur çdo ditë prej vitesh. Dhe është mirë për trupin dhe mendjen e tyre që herë pas here të thyejnë atë rutinë dhe të bëjnë diçka ndryshe. Nëse diagnoza e të moshuarit nuk e lejon atë të dalë, ftoni njerëzit. Mund të ketë pak më shumë pastrim më pas, por patjetër do t’ia vlejë.

Dilni për darkë

Nëse shëndeti i të moshuarit e lejon, dalja jashtë është përgjithësisht një mundësi e shkëlqyer. Megjithatë, ka një ndryshim të madh midis një shëtitjeje të përditshme në park dhe të ulurit në një restorant për një vakt. Duke qenë se nuk keni pse të shqetësoheni për gatimin dhe larjen e enëve, keni më shumë kohë për biseda dhe kontakte personale. Ndërtimi i miqësive jo vetëm që e bën më të lumtur personin për të cilin kujdeseni, por edhe e bën punën tuaj më të lehtë. Dhe kur jeni jashtë, mund të shkoni direkt në një film ose të merrni pjesë në ndonjë ngjarje tjetër lokale.

Për ta përmbledhur, kufijtë e vetëm për aktivitetet e kohës së lirë janë imagjinata juaj dhe shëndeti i të moshuarit tuaj. Bëhuni aktiv dhe përpiquni të kuptoni personin pranë jush. Kur e dini se çfarë i pëlqen, thjesht duhet ta bëni atë. Dhe nëse e bëni mjaft mirë, në një moment do të kthehet nga puna në kalimin e kohës cilësore dhe krijimin e kujtimeve me një mik.

Nëse gjërat duket se nuk funksionojnë pas shumë përpjekjeve, na telefononi dhe ne do ta zgjidhim së bashku. Ne jemi këtu për ju!