Az Európai Unió egyik célja, hogy megkönnyítse az emberek számára, hogy más európai országokba költözzenek munkavállalás céljából. Ezért van számos olyan rendszer vagy irányelv, amely szabályozza a járulékokat, például a biztosításokat, a nyugdíjakat és a munkanélküli ellátásokat azon személyek számára, akik életük során több uniós országban is dolgoztak. Másrészt minden ország kialakíthatja saját társadalombiztosítási rendszerét.

Mindezek alapján azt várnánk, hogy a munkaügyi központok működése az uniós országokban teljesen azonos. Valójában viszonylag hasonló. Hatékonyságukban azonban jelentős különbségek vannak.

Szolgáltatások a munkanélküliek számára

A munkaügyi központok egyik fő célja a munkáltatók és a munkavállalók összekapcsolása. Sajnos, ha nincsenek jelentkezők, a munkaadók kezdik elveszíteni az érdeklődésüket az állásajánlatok regisztrálása iránt. Ez azt eredményezi, hogy még kevesebben keresnek munkát a munkaügyi központon keresztül. Ez az ördögi kör a munkahelyek és a munkaügyi hivatalokban nyilvántartott álláskeresők számának csökkenésével végződik.

Valami hasonló történik olyan országokban, mint Románia és Bulgária. Nem a látogattotság hiánya az egyetlen probléma. A digitális világban, amelyben élünk, az emberek elvárják, hogy minden gyorsan és kényelmesen történjen otthonról. Ha valaki állást keres, kereshet egy állásportálon, vagy felveheti a kapcsolatot egy munkaerő-közvetítő ügynökséggel. Az egyik megoldás az állás-adatbázisok használata is. Amennyiben a portál vagy az ügynökség professzionális, a pályázók részletes tájékoztatást kapnak az őket érdeklő állásokról. Nagyon gyorsan megkapják a fizetés részleteit, a munkavégzés helyét, a munkakörre vonatkozó adatokat és még sok mást is.

Másrészt, ha bejelentkezik a munkaügyi hivatal honlapjára, mondjuk egy bolgár kisvárosban, akkor láthatja, hogy pénztáros, szakács és benzinkútkezelő állásokat hirdetnek. A fizetésre, a munkaidőre és a pályázókkal szemben támasztott követelményekre vonatkozóan azonban nincs információ. Ahhoz, hogy ezt az információt megtudja, személyesen kell odamennie, és egy-két órát utazással és várakozással töltenie. Végül rájön, hogy a fizetés és a munkaidő nem felel meg önnek, vagy pedig ön nem felel meg a munkáltató követelményeinek. Még ha a feltételek megfelelnek is önnek, öt hasonló állásra is jelentkezhet egy állásportálon vagy ügynökségen keresztül anélkül, hogy felkelne a székéből.

Németországban például teljesen más a helyzet. Előfordulhat, hogy a helyi munkaügyi központok honlapjai nem tartalmaznak minden olyan információt, amelyre az álláskeresőknek szükségük van, hanem más honlapokra hivatkoznak. Így felkeresheti a vállalatok honlapját vagy állásportálját, ahol részletes információkat találhat a keresett pozícióról.

Munkanélküli segély

A munkaügyi központban való regisztráció másik gyakori oka a munkanélküli segélyek kérvényezése és igénylése. A különböző uniós országokban való működésének összehasonlításakor vannak hasonlóságok és különbségek egyaránt. Például minden egyes ország, amely tagja az EU-nak, munkanélküli segélyt nyújt. Ami a feltételeket illeti, egy dolog közös: bizonyos ideig dolgozni kell ahhoz, hogy jogosult legyen munkanélküli-ellátásra.

Mennyi ideig és mennyit kaphat az egyes országokban?

Svédországban 300 napig kaphat munkanélküli segélyt. Az első 200 napra akár 107 eurót is kaphat naponta, a következő 100 napra pedig akár 89 eurót is. A teljes munkaidőben foglalkoztatottak esetében a minimális összeg napi 45 euró.

Bulgáriában a legmagasabb napi 37 euró, míg a legalacsonyabb napi 6 eurónál kevesebb. Romániában a 2020-ban kifizetett munkanélküli-ellátások átlagos összege havi 106 euró volt. A románok azonban 6-12 hónapig az országos minimálbér 75%-át kaphatják.

A munkaügyi központok továbbra is szerves részét képezik a szociális biztonsági rendszernek, és segíthetnek időt nyerni a munkakereséshez. Természetesen ennek kihasználásához fontos, hogy felkeresse a helyi hivatalt az ön államában.

Amikor álláskeresésről van szó, egyáltalán nem árt, ha tájékozódik, milyen ajánlatokat kínálnak, és ezt meg is kell tennie. Azonban jobb, ha olyan cégen keresztül keres munkát, amely jobb szolgáltatásokat és magasabb fizetést biztosít a pályázóknak. A célra való összpontosítás fejlődéshez vezet. A fejlődés pedig halmozottan jelentkezik. 14 éve nap mint nap haladunk előre. Dolgozzon szakemberekkel, a siker nem véletlen.