A fizetések átláthatósága azóta probléma, amióta léteznek fizetések. A munkáltatók minden egyes munkavállalóval külön-külön tárgyalhatnak a feltételekről, ha nem hozzák nyilvánosságra a fizetésre vonatkozó információkat. Emiatt sokan hajlandóak megelégedni alacsonyabb fizetéssel, több tényező miatt. Ennek oka lehet az alulbecslés, a gyenge tárgyalási készség vagy az adott terület átlagbérének ismeretének hiánya. Ezeket a tényezőket azonban nem szabad figyelembe venni. Ezért próbálja az Európai Unió megoldani ezt a problémát.

Hogyan kezeli az EU konkrétan ezt a problémát?

Az uniós átláthatósági irányelv új szabályait először 2021 márciusában javasolták. A közelmúltban történt jóváhagyásukat követően két fő kérdéssel foglalkoznak: a nemek közötti bérszakadékkal és az általános átláthatósággal. A nők átlagosan 13%-kal kevesebbet kapnak az EU-ban. A különbség a luxemburgi 0,7%-tól a lettországi 22,3%-ig terjed. A megoldás az volt, hogy minden 100-nál több alkalmazottat foglalkoztató munkáltatónak kötelezően be kellet jelentenie a fizetéseket. Ha a nők ugyanarra a munkára legalább 5%-kal kevesebb fizetést kapnak, és ennek nincs objektív oka, a munkáltató köteles jóvátenni és kompenzálni az alulfizetést.

A fizetések átláthatósága az álláskeresők számára

Az álláskeresők számára a bérek átláthatóságáról szóló rendeletjavaslat előírja, hogy a munkáltatóknak az álláshirdetésben vagy az állásinterjú előtt egyértelmű tájékoztatást kell adniuk a kezdő bérszintről vagy a kezdő bérskáláról. Ezen iránymutatások bevezetésével az uniós álláskeresők hozzáférhetnek a karrierlehetőségekről szóló döntéseikhez szükséges információkhoz, a munkáltatók pedig átláthatóbb és igazságosabb felvételi eljárást hozhatnak létre. Ez olyasmi, amit az Atena cégben már évek óta csinálunk, mert felismertük az átláthatóság fontosságát, és értékeljük a munkavállalóinkat.

A munkavállalók információhoz való joga

Az EU-ban a vállalat nagyságától függetlenül minden munkavállalónak joga lesz megkérdezni a személyes fizetését és az átlagbért. Ez a nemek szerint elkülönített, azonos vagy hasonló munkát végző munkavállalói csoportokra vonatkozik. Ez az új irányelv lehetővé teszi a munkavállalók számára, hogy fontos információkhoz jussanak a fizetéssel kapcsolatban. Biztosítja továbbá, hogy minden alkalmazottat egyenlő bánásmódban részesítsenek.

Nem kellene, hogy a fizetés átláthatósága legyen a norma?

Bár egyes uniós országokban bevett gyakorlat, hogy a munkáltatók az álláshirdetésekben feltüntetik a fizetést, ez nem mindenhol van így. Ha például Észak-Amerikát nézzük, Kanadában a 13 joghatóságból csak 6-ban van törvény a fizetések átláthatóságáról. És ez még rosszabb az Egyesült Államokban. Az 50 államból csak 17-ben van átláthatósági törvény. Ezek közül azonban nem mindegyik írja elő a munkáltatók számára, hogy a pályázóknak információt adjanak a fizetési skáláról. Bár az EU-ban sokkal átláthatóbb a helyzet, még mindig voltak olyan országok, amelyek nem kötelezték a munkáltatókat arra, hogy az állásinterjúk előtt ismertessék a fizetési feltételeket. Ezért az irányelv módosításai minden bizonnyal pozitív hatással lesznek a munkavállalókra az egész EU-ban.

Hogyan látjuk az EU átláthatósági irányelvének változásait?

Az átláthatóság, a méltányosság és az esélyegyenlőség az Atena cég alapkövei. Sem a kormánynak, sem az EU-nak nem kellett volna arra kényszerítenie minket, hogy minden álláslehetőségnél közöljük a fizetésre vonatkozó információkat. Mindig is ezt tettük. Cégünkben soha nem volt, és nem is lesz soha nemen, nemzetiségen vagy más szubjektív tényezőn alapuló bérszakadék. Azonban még ha közvetlenül nem is érint minket ez az irányelv, úgy gondoljuk, hogy csak pozitív változásokat hoz az EU-ban, mert mostantól minden munkavállalót a képességei és képzettsége alapján fognak díjazni, nem pedig az alkupozíciója és a hajlandósága alapján, hogy kevesebb fizetéssel is beérje, mint amit megérdemel.