Tomáš Baťa több mint 100 éve az üzleti siker szimbóluma. A sikeres üzleti szimbólum mellett egy társadalmilag felelős rendszer létrehozásának szimbóluma is.

KI VOLT TOMÁŠ BAŤA?

A híres “Baťa” cipőcég alapítója alkalmazta a módját az üzleti eredmények és előnyök méltányos megosztására a munkavállalók, az ügyfelek és a vállalat között. Korának egyik legnagyobb vállalkozója volt, bevezette az eredeti gyártási és kereskedelemmenedzsment módszereket, valamint a munkavállalók motivációs rendszerét. Gyakorlatait továbbra is a felső vezetés példáiként használják. Cipőik alacsony ára befolyásolta a fogyasztói ipar profilját.

A társaság filozófiájának működéséhez a legfontosabb az volt, hogy nem a legjobb alkalmazott legyen vezetői pozícióban, hanem hogy ott legyen egy olyan személy, akit érdemes követni. Ismerje meg a hét fő feltételezést, amelyek kölcsönösen működnek az üzleti életben. Arra összpontosítanak, hogyan kezeljék beosztottjaikat, és ezzel egyidejűleg megvédjék magukat a vezetőket a kiégéstől.

Legyen átlátható viselkedésben, gondolkodásban és érzelmekben

A sikeres vezetés alapja az átláthatóság szükségessége, nemcsak a viselkedésben, hanem a gondolkodásban is. Ha átlátható gondolkodásmóddal rendelkezik, és a viselkedése ezzel összhangban áll, akkor nem kell időt és energiát pazarolnia a különböző forgatókönyvekre, hogyan és mit kell mondani. Azt mondja, amit gondol. Baťa filozófiája szerint az emberek átlátható tudatot éreznek. A technológia egyre kifinomultabb lehet, de ha valaki megtéveszti és becstelen, akkor érezheti. Baťa filozófiája szerint, az átlátható gondolkodásmód érződik az emberekből. A technológia egyre kifinomultabb lehet, de amíg az ember hazudik és nem őszinte, az érezhető.

A menedzsernek vagy bármely más alkalmazottnak békét kell teremtenie alárendeltjeiben, kapcsolattartójának kell lennie a társaságban, és vezetnie kell őket. Ne keltsen negatív érzelmeket, félelmet, és ne tegyen érthetetlen követelményeket.

“Az átláthatóság az egyik lépés a mások tiszteletének megszerzésében, és elengedhetetlen, hogy egy ember minőségirányítóvá váljon.”

Képviselet

A vágy, hogy pótolhatatlanok és a legjobbak legyenek, az a fő motor, amely motivál bennünket a jobb eredmények elérésére. Ez mind rendben van, ez a belső motivációnk forrása. A haladás teljes fékező ereje azonban az a vágy, hogy pótolhatatlan maradjon.

A Baťa filozófiája felkészítette a menedzsereket arra, hogy helyettesítve lesznek. Hogy ez teljesen természetes, és nem jelenti a tiszteletlenséget. A Baťa társaság vezetője maga választotta utódját, és feladata volt, hogy tapasztalatait a lehető legjobban át tudja adni, hogy az élet a társaságban tovább folytatódjon.

A Baťa filozófiája felkészítette a menedzsereket arra, hogy helyettesítve lesznek. Hogy ez teljesen természetes, és nem jelenti a tiszteletlenséget. A Baťa társaság vezetője maga választotta utódját, és feladata volt, hogy tapasztalatait a lehető legjobban át tudja adni, hogy az élet a társaságban tovább folytatódjon.

Senkinek semmit se adjon ingyen

Senkinek semmit se adjon ingyen

Ha valamit adnak valakinek a beavatkozásuk nélkül, először köszönetet mondanak, és megjelenik az öröm. Ha azonban egy következő esetben nem nyújtja újra a jutalmat, megjelenik a csalódás és a harag. Ezért beszélt Tomáš Baťa arról a tényről, hogy a céghez való belépő a jellem. Elmondása szerint egy jellegzetes ember tudja, hogy az életben semmi sincs ingyen, és mindennek ára van.

„Minden, ami ingyen van, veszít az értékéből.”

Bízni az emberekben

Ha nem bízik az emberekben, akkor valami nincs rendben. Abban a pillanatban, amikor olyan emberek vannak a csapatban, akikre nem támaszkodhat, akikben nem bízhat, ne bennük keresse a hibát, hanem önmagában. Először ki kell derítenie, hol történt a hiba. Két lehetőség van. Vagy ez az Ön természete, hogy nem bízik az emberekben. Vagy hogy rossz emberek veszik körül Önt.

„Baťa egyik alapelve az volt, hogy minden vezető saját maga választja ki munkacsoportját, pontosan azért, hogy felelős legyen azért, hogy milyen személyeket választ a csapatba.”

Ne becsülje alá az érzelmeket

Érzelem az, ami kapcsolatot teremt a vállalat és a munkatárs vagy a vállalat és az ügyfél között. A velük kapcsolatos pozitív tapasztalatok a fő oka annak, hogy az emberek elégedettnek érzik magukat a munkahelyen, és miért az ügyfelek visszatérnek hozzá. Ne becsülje le őket! A nap végén ők döntenek a kapcsolatról, amely a felettese és Ön között létrejön a cégen belül.

“A másik személy tiszteletlensége az Ön vesztesége.”

Nem csak a munkára koncentrálni

Csodálatos, ha szereti és feltölti a munkája, de soha nem szabad megtörténnie, hogy ez az egész életét jelentse. Boldog ember az, akinek otthon van kit megölelnie, és nem az, aki éjszaka fáradtan ér haza, és egyedül alszik. Soha nem kérik Öntől, hogy minden energiáját az üzleti életre és a munkára fordítsa. Ez a megközelítés a kiégés kezdete.

„Baťa filozófiája azt mondja, hogy a munka soha nem képes visszaadni azt, amit belefektet. Soha nem lesz az az érzése, hogy érzelemi vannak. “

Nem perfekcionistának lenni

Általában véve a Baťa filozófiáján belül igaz volt, hogy a perfekcionisták nemcsak magukra, hanem környezetükre is veszélyesek. A tökéletesség vágya kimeríti és kifárasztja a környezetét is. Míg a perfekcionista elégedett az eredményével, általában sok időt, erőfeszítést és energiát fektet bele, amelyet más projektekhez is felhasználhat. És hogy van ezzel környezete? Az idő múlásával elfáradnak, és velük történő munkavégzés stresszt okoz.

“A perfekcionisták, akik csak a tökéletes eredményre összpontosítanak, gyakran még csak nem is érik el azt, vagy ha mégis igen, akkor is legalább három másik projekt megvalósításának megfelelő áron.”

A karrier termelést tehát nemcsak a szakképzés és a gyakorlat befolyásolta, hanem az emberi tulajdonságok is. Fontos volt az emberekkel való kommunikáció képessége, az átláthatóság, az őszinteség, az igazságosság és egyúttal az, hogy képesek ellenállni a válsághelyzeteknek. Tomáš Baťa szavai: „Aki üldözi a pénzt, soha nem fogja elérni. Jobban végezze el a munkáját, a szomszéd. A pénz folyni fog utána. “