A mai korszak forró témája a generációk közötti különbségek a munkahelyen. Minden generáció eltérő szokásokkal, képességekkel, elvárásokkal, de igényekkel is rendelkezik. Ezen különbségek miatt a munkahelyen gyakran feszültségek merülnek fel, amelyek nemcsak az interperszonális kapcsolatokra, hanem a vállalat általános légkörére vagy a munkavállalók termelékenységére is negatív hatással vannak.

A generációk a demográfiai trendek egyikének tekinthetők, amelyek befolyásolják és továbbra is fogják befolyásolni a munkapiacot. A kedvezőtlen demográfiai fejleményekkel jelenleg összefüggenek a munkapiaci fejlemények kockázatai is. Az alkalmazottak és a gondolkodási stílusuk ismerete előnyt élvez az erősen versenyképes környezetben. Ha a munkáltatók a generációk jellemzőit használják alkalmazottaik jobb megismerésére, képesek számukra létrehozni a megfelelő munkakörnyezetet, és azzal hatékonyabbá tenni munkájukat.

Az X generáció technológia nélkül nőtt fel, de meg kellett tanulnia élni vele

Az Internet akkor sújtotta őket, amikor voltak vagy még csak részévé kezdtek válni a munkapiacnak. Ez egy olyan emberek csoportja, akik továbbra is mindent inkább papíron szeretnek, mint okostelefonon. Ha a tulajdonukban is van, akkor elsősorban hívások kezdeményezésére és SMS-ek küldésére használják. De az igazság az, hogy e generáció fiatalabb évjáratai megtanulták használni az internetet és a mobil alkalmazásokat is.

Toleránsabb, nyitottabb, önálló és önellátó nemzedék, akik szüleik foglalkozása miatt (az 1940-es és 1960-as évek baby boom-generációja) megszokták, hogy minden ügyét és problémáját gyermekkorban egyedül oldja meg. A legjobb tudásuk szerint végzik a munkájukat, de összhangban kell állniuk a magánéletükkel. Ennek a nemzedéknek a munkavállalói nem hajlandóak családjuk rovására dolgozni. A munka során úgy kell érezniük, hogy felelősek a munkájukért. Nem szeretik, ha folyamatosan ellenőrzik. A velük való sikeres kommunikáció érdekében tanácsos beszélni röviden és röviden, és személyes találkozó vagy telefonos kapcsolattartás ajánlott.

ÉRDEKESSÉG: Az X generáció ideális főnököt képzel el, aki értékelni tudja munkáját. Az évezredek azt szeretnék, ha egy mentor lenne a felettese, aki barát lenne. A fiak úgy képzelik magukat, mint maguk főnökét vagy családtagjaikat, akik nem kontrollálnák, korlátoznák vagy provokálnák őket.

Annak érdekében, hogy megtartsák az e generációból származó munkavállalókat, a vezetők nem szabad elfelejteniük, hogy helyet kell biztosítani számukra a független munkavégzéshez. Munkahelyén az X generáció tapasztalt alkalmazottaktól tanácsokat ad, de maga a munka iránti felelősségvállalást akarja. Azok a feladatok, amelyeket ezek az emberek kapnak, mindent megtesznek. Munkájuknak összhangban kell lennie a magánéletével. Egyébként munkájuk nem lesz hatékony, vagy úgy döntenek, hogy elhagyják a munkát.

Az Y generáció a legképzettebb generáció

A technológia fejlődésével növekedtek, és nagy áttörést tettek az online és az offline világban. Életük szorosan kapcsolódik a modern technológiához, és tudják, milyen érzés okostelefonok nélkül és a virtuális valósággal való mindennapi kapcsolat nélkül élni.

Az Y nemzedék magabiztos, ambiciózus, idegen nyelvet ismeri és teljesítményorientált. A munkáltatójától nagy elvárások vannak. Ezek az emberek vágynak az értelmes projektekre. Szükség esetén nem tesznek különbséget a munkaidő és a szabadidő között. Az évezredek szeretnek egy csapatban dolgozni, de szükségük van egy csapatfigyelésre. Pragmatikusak és képesek multitaskingra, ám kevésbé érdekli őket a politika és a környezet, mint bármelyik előtte lévő generáció. Nincs probléma a túlórázással, mindaddig, amíg nekik megfelelő jutalmat kapnak. Nem tesznek problémát, és nem utaznak dolgozni, de nem szeretnek engedelmeskedni azoknak az értékeknek, amelyekben nem bíznak magukban.

ÉRDEKESSÉG: Jelenleg az X és Y generáció alkotja a legnagyobb munkacsoport. Ha a munkáltatók jobban megértenék, hogyan dolgoznak, akkor foglalkoztatásban tartanák őket a munkahelyen.

Számos millenniumi gyermek látta, hogy a szüleik stressz helyzetben dolgoznak nagyvállalatokban éjjel-nappal. Ezért számukra jellemző, hogy megtalálják a munka és a magánélet egyensúlyát. Nagyon értékelik szüleiket a világért tett munkájukért, ám nem akarnak hasonló módon élni. Nemcsak a munkáért akarják feláldozni életüket, mert értékelik a családot és a partner kapcsolatukat.

A Z generáció maximálisan digitális emberek

Ez egy olyan generáció, amely már a technológia ismeretével született. Megszokták, hogy az egész világot megtalálják a mobiljukban. Aktívak, információkat keresnek és minőséget igényelnek. Nagyon jó vásárlóerejük van, és ez növekedni fog, tehát a márkák határozottan nem hagyhatják figyelmen kívül őket. Nem választják el szigorúan a virtuális élményt a valóságtól, és munka vagy tanulás közben is szeretnének szórakozni.

Ez az embercsoport független és megpróbálja maximálisan kihasználni képességeit. Intuitív módon keresnek munkát, és addig maradnak ott, amíg elégedettek. Képesek a munkáltatótól olyan juttatásokat kérni, amelyeket az idősebb generációk nem mernének (rugalmas munkaidő, otthoni munka, magasabb pénzügyi értékelés). Sokan nem gondolkodnak a jövőbeli munkájukról. A munkaerőpiacon azonban folyamatosan bővülnek a munkalehetőségek, amelyek igyekeznek, bevonzani ezeket a fiatalokat. Számos vállalat hajtóerejévé vált, amelyek egyre inkább a digitalizációra törekednek, hogy a fiatalokkal lépést tartsanak.

ÉRDEKESSÉG: 46 országból, ebből a generációból sokan szeretnének már a középiskolát követően dolgozni. 15% – uk azonnal kihasználná ezt a lehetőséget, további 47% -uk fontolgatná ezt a lehetőséget. Ami teljesen különbözik az X és az Y generációtól, ahol a főiskola egyértelmű választás volt, ha volt pénzük. A Z generáció ennélfogva el akarja kerülni a kölcsönöket az iskolára, jobban ki  akarja használni a munkaadó l bebiztosított képzést, és több munka tapasztalatot akar szerezni.

Úgy tűnik, hogy a Z generációnak erős vállalkozói szelleme van. Legtöbben inkább a saját vállalkozásukat részesítik előnyben, mint a munkavállalói helyzetet. A munkaadók ezt előnyeként is felhasználhatják. A vállalkozói szellem „beépülhet” vállalati kultúrájába, támogathatja a munkavállalók személyes fejlődését, jobban hozzájárul az egyének fejlődése a közös eredményhez.

Az alfa generáció a jövőnk

Ennek a nemzedéknek a gyermekei továbbra is óvodai korban vannak. Születésük idején a világot már teljes mértékben uralták az okos telefonok, a közösségi hálózatok, és valószínűleg életük alapja az „alkalmazás” szó. Várhatóan ez a generáció lesz a legfeltörőbb a modern történelemben.

Becslések szerint az Alfa nemzedék fogja megélni a legmagasabb életkort és a leggazdagabb lesz. Az utolsók, aki a nemzedékbe fognak tartozni 2025-ben fognak megszületni. Az Alfa generáció fogja hozni a legtöbb döntést a háztartás pénzügyeiről. Nagyon valószínű, hogy nyitottak lesznek a multikulturális életre a szülők példája alapján, és elutasítják a nemi sztereotípiákat. Azt is feltételezik, hogy ez lesz a leginkább képzett generáció. A technológiát nem csak kiegészítésnek tekintik, hanem életük szerves részévé válik.

Ugyanakkor ez lesz a leggyorsabban változó generáció, mivel a technológia minden nap változik, és a gyermekek már szédítő ütemben alkalmazkodnak hozzá. Ez az új generáció nem gondol a technológiára mint eszközre, hanem rendkívüli módon integrálja életébe. Az Alfa generációja a munkaerőpiacon megmutatja azokat a technológiákat, amelyek felhasználása később tükröződik személyiségükben.