Çfarë është kujdesi paliativ?

Kujdesi paliativ është një qasje mjekësore që synon të përmirësojë cilësinë e jetës së pacientëve që vuajnë nga sëmundje të pakthyeshme dhe të pashërueshme. Më së shpeshti shoqërohet me diagnoza onkologjike. Por përdoret edhe në fazat e avancuara dhe terminale të sëmundjeve të tjera. Objektivi i tij kryesor është të sigurojë lehtësim në mënyra të ndryshme. Qasjet paliative përdoren për të lehtësuar simptomat fizike si dhimbja, humbja e oreksit, të përzierat dhe pagjumësia.

Qëllimi kryesor i kujdesit paliativ është cilësia më e lartë e mundshme e jetës deri në momentin e fundit të pacientit. Nuk përfshin vetëm ilaçet. Bëhet fjalë gjithashtu për krijimin e një ambienti të qetë dhe të këndshëm, të cilin e arrijmë duke treguar mbështetje dhe dhembshuri.

Kujdesi paliativ duhet t’u lihet profesionistëve?

Ky lloj kujdesi përfshin përdorimin e medikamenteve të shumta dhe kryerja e disa procedurave mjekësore . Sidomos kur bëhet fjalë për pacientë që kanë një shans për shërim ose një përmirësim të ndjeshëm dhe afatgjatë të gjendjes së tyre. Ilaçet dhe procedurat janë të dobishme vetëm kur ato janë të përcaktuara mirë, doza është e saktë dhe kombinimi i ilaçeve është i sigurt.

Qëllimi kryesor i kujdesit paliativ është të sigurojë një mjedis të favorshëm për pacientin sa më shumë që të jetë e mundur, por përfshin gjithashtu monitorimin dhe vlerësimin. Zbulimi i hershëm i një ndryshimi në shëndetin e pacientit mund të jetë vendimtar. Askush nuk mund ta bëjë këtë më mirë se profesionistët me vite përvojë të kombinuar me të gjitha pajisjet e nevojshme. Megjithatë, shëndeti mendor i pacientit është gjithashtu një pjesë e madhe e kujdesit paliativ. Edhe spitali më miqësor dhe më komod nuk mund të krahasohet me shtëpinë e dikujt, ku pacienti e di. Përveç kësaj, shumica e pacientëve duhet të jenë në mjedisin e tyre natyror për t’u ndjerë të kënaqur, veçanërisht nëse kanë një sëmundje të rëndë.

Mund ta bëni vetë?

Edhe nëse do t’ju duhet të bëni vizita të shpeshta te një mjek ose infermiere, ju mund t’i ofroni vetë kujdes paliativ një të afërmi. Ka avantazhet e veta. Më e rëndësishmja është se pacienti do të jetë në shtëpi. Pavarësisht se çfarë po kaloni, është gjithmonë më e lehtë të përballeni kur jeni të rrethuar nga njerëzit e dashur në shtëpi.

Edhe infermierja më me përvojë nuk mund të sigurojë dashurinë dhe kujdesin që mundet një pjesëtar i familjes. Është vërtetuar se shëndeti mendor ndikon në shëndetin fizik. Një gjendje e pafavorshme mendore mund të ndikojë në sistemin imunitar, të vonojë shërimin nga një sëmundje apo edhe të shkaktojë një sëmundje tjetër fizike dhe të përkeqësojë gjendjen shëndetësore. Me këtë në mendje, çdo person i arsyeshëm duhet të ketë një anëtar të familjes së sëmurë rëndë në shtëpi. Por a është e mundur të kombinohet puna me kohë të plotë, kujdesi për çështjet e përditshme, jeta e dikujt dhe në të njëjtën kohë ofrimi i kujdesit paliativ? Ndoshta jo .

Kujdestarët në shtëpi – zgjidhja e problemit

Nëse dëshironi që kujdesi paliativ të jetë sa më efektiv që të jetë e mundur, por nuk dëshironi të privoni pacientin nga komoditeti i shtëpisë, është më mirë të punësoni një kujdestar në shtëpi . Në këtë mënyrë, pacienti ende jeton në mjedisin e tij, që do të thotë se ai mund të kalojë më shumë kohë me njerëzit e dashur. Dhe kur kjo kombinohet me ndjenjën se ai është ende në shtëpinë e tij, është pothuajse e sigurt se shëndeti i tij mendor dhe disponimi do të përmirësohen ndjeshëm.

Nga ana tjetër, familjarët nuk duhet të shqetësohen për pacientin, për shembull, kur janë në punë, sepse e dinë që dikush është gjithmonë i kujdesshëm për ta. Dhe puna e kujdestarit nuk mbaron me kaq . Mund të administrojë medikamente, të monitorojë pacientin dhe të ndihmojë në aktivitetet e përditshme.

Por më e rëndësishmja, kujdestarët ofrojnë shoqëri . Ata nuk e lënë pacientin vetëm me mendimet e tij dhe e mbajnë atë të zënë. Sigurisht që kujdestarët nuk janë mjekë dhe nuk mund ta trajtojnë vetë pacientin, por mund ta shoqërojnë kur duhet të shkojë në spital për kontroll. Megjithatë, kur bëhet fjalë për monitorimin, një kujdestar është alternativa e dytë më e mirë pas një profesionisti shëndetësor. Falë përvojës së tij, ai mund të njohë në kohë një situatë emergjente dhe të reagojë siç duhet ndaj saj.

Dhe kur vjen puna për të gjetur kandidatin e duhur për kujdestarin e fëmijëve, nuk ka askujt më të mirë për t’i besuar këtë detyrë të vështirë sesa Atena . Nëse 14 vjet përvojë dhe operim në pothuajse të gjitha vendet e BE-së nuk mjaftojnë për t’ju bindur, ju rekomandojmë të na kontaktoni dhe të zbuloni vetë se çfarë mund të bëjmë për ju.