Këmbët e fryrë janë një problem i zakonshëm për të moshuarit. Ato mund të shkaktojnë dhimbje gjatë ecjes dhe të kufizojnë lëvizshmërinë. Ky artikull shqyrton shkaqet e kyçeve të ënjtura dhe sugjeron mënyra për të menaxhuar gjendjen.

Shkaqet e ënjtjes

Këmbët e fryrë tek të moshuarit janë shpesh rezultat i akumulimit të lëngjeve në inde, të ashtuquajturat edemë. Disa faktorë mund të çojnë në këtë gjendje:

 • Sëmundjet e zemrës : Funksioni i dobët i zemrës mund të shkaktojë grumbullimin e lëngjeve në këmbë dhe kyçe.
 • Probleme me veshkat : Veshkat që nuk punojnë mirë mund të çojnë në mbajtjen e lëngjeve.
 • Inaktiviteti : Mosaktiviteti i zgjatur mund të shkaktojë grumbullimin e lëngjeve në këmbë.
 • Ilaçet : Disa medikamente, si ato për presionin e lartë të gjakut, mund të shkaktojnë ënjtje.

Është e rëndësishme të kuptohet shkaku. Ai i ndihmon mjekët dhe pacientët të menaxhojnë gjendjen në mënyrë më efektive.

Metodat konvencionale të trajtimit

Mjekët shpesh rekomandojnë disa metoda për të menaxhuar kyçet e ënjtura:

 • Çorape me kompresim : Këto çorape ushtrojnë presion të butë për të nxitur lëvizjen e lëngjeve.
 • Ngritja e këmbëve : Ngritja e këmbëve mbi nivelin e zemrës disa herë në ditë mund të ndihmojë në uljen e ënjtjes.
 • Ushtrimi : Ushtrimi i rregullt dhe i butë ndihmon në largimin e lëngjeve nga këmbët.
 • Ilaçet : Diuretikët, të cilët ndihmojnë trupin të eliminojë lëngjet e tepërta, janë një trajtim i zakonshëm.

Këto metoda janë efektive, por kërkojnë monitorim të rregullt dhe konsultim me një ofrues të kujdesit shëndetësor.

Ilaçet shtëpiake që ndihmojnë

Përveç trajtimit mjekësor, reduktimi i ënjtjes mund të mbështetet edhe me disa metoda jo tradicionale:

 • Reduktimi i kripës : Ngrënia e më pak kripës ndihmon trupin të mbajë më pak lëngje. Është më mirë të shmangni ushqimet e përpunuara që janë të pasura me natrium dhe në vend të tyre zgjidhni perime të freskëta, fruta dhe proteina pa yndyrë.
 • Hidratimi : Është e rëndësishme të pini shumë ujë. Ndihmon funksionimin e duhur të veshkave dhe largon kripën dhe lëngjet e tepërta nga trupi. Nëse mjeku nuk ju thotë ndryshe, synoni për 8-10 gota në ditë.
 • Masazh : Masazhi i butë mund të stimulojë sistemin limfatik dhe të ndihmojë në kullimin e lëngjeve të grumbulluara në kyçet e këmbës. Përdorni goditje të lehta dhe të lëmuara drejt zemrës.
 • Kompresat e ftohta : Aplikimi i kompresave të ftohta në kyçin e këmbës për 15-20 minuta disa herë në ditë mund të ngushtojë enët e gjakut dhe të zvogëlojë ënjtjen. Sigurohuni që kompresa të mos jetë shumë e ftohtë për të shmangur dëmtimin e lëkurës.
 • Thith me kripë Epsom : Lyeja e këmbëve dhe kyçeve të këmbëve në një banjë të ngrohtë me kripë Epsom mund të ndihmojë gjithashtu në uljen e ënjtjes. Magnezi në kripën Epsom mund të ndihmojë në uljen e inflamacionit dhe përmirësimin e qarkullimit.

Këto ilaçe shtëpiake janë të thjeshta dhe të sigurta, por duhet të plotësojnë, jo të zëvendësojnë, këshillat mjekësore profesionale.

Kur të shihni një mjek

Në rast të ënjtjes, është e rëndësishme të konsultoheni me një ofrues të kujdesit shëndetësor:

 • Nëse shfaqet papritur ose pa një shkak të qartë.
 • Ajo shoqërohet me dhimbje, skuqje ose ngrohtësi rreth zonës së fryrë.
 • Ajo shoqërohet me simptoma të tjera shqetësuese si vështirësi në frymëmarrje ose dhimbje gjoksi.

Këto mund të jenë simptoma të një gjendjeje serioze që kërkon vëmendje të menjëhershme.

Angazhimi i Atena për shëndetin dhe mirëqenien shtrihet përtej rekrutimit. Ne besojmë në aftësimin e të moshuarve që të jetojnë të qetë dhe të pavarur. Duke kuptuar dhe zgjidhur probleme si kyçet e ënjtura, ne ndihmojmë shumë njerëz të përmirësojnë cilësinë e jetës së tyre. Bashkohuni me Atena dhe ndikoni pozitivisht në jetën e të moshuarve.