26 04, 2023

Зошто се вработуваат луѓе од трети земји?

април 26th, 2023|Categories: На пазарот на трудот, Клиенти, Медицински сестри, Компании|

Терминот трети земји се однесува на држави со низок животен стандард. Нивните жители се заинтересирани за работни места кои можеби се неинтересни за другите во развиените земји од Западна Европа. Причината е што има висока невработеност и многу ниски плати во нивните матични земји.

5 04, 2023

Го славиме 15-ти. годишнина од основањето на компанијата

април 5th, 2023|Categories: Вести, Што има ново во Атина, Компании, На пазарот на трудот, Клиенти|

Годишнината од основањето е важна пресвртница за секоја компанија и нејзиниот основач. Посебно ако се работи за неколку години во кои се стекнала со позиција на пазарот. Ова сведочи за неговата конкурентност.

30 03, 2023

ЕУ ги одобри новите правила за транспарентност на платите

март 30th, 2023|Categories: На пазарот на трудот, Клиенти, Вести, Работна средина, Компании|

Европската унија неодамна воведе нови регулативи за транспарентност на платите за да го реши родовиот јаз во платите и севкупната транспарентност. Целта е да се зајакне позицијата на вработените и да се промовира еднаков третман кон нив во цела ЕУ.

13 03, 2023

Амбулантска нега наспроти 24-часовна домашна нега

март 13th, 2023|Categories: Компании, На пазарот на трудот, Клиенти, Медицински сестри|

На прв поглед, може да изгледа тешко да се избере помеѓу амбулантска и 24-часовна домашна нега. Меѓутоа, кога можете подобро да ги разберете потребите на личноста, не е тешко да се донесе вистинската одлука.

6 03, 2023

Вработување на малолетни лица во рамките на Европската Унија

март 6th, 2023|Categories: На пазарот на трудот, Клиенти, Вести, Работна средина, Компании|

ЕУ воведе строги регулативи за да се осигура дека децата под 15 години и тинејџерите на возраст од 15 до 18 години не работат премногу за да нема негативно влијание врз нивните студии. Работодавците мора да им гарантираат на младите вработени соодветни паузи и одмор и да ги информираат за ризиците поврзани со работата.

16 02, 2023

Зошто вреди да се вработуваат луѓе од странство?

февруари 16th, 2023|Categories: Компании, На пазарот на трудот|

Доколку компанијата не е заинтересирана да вработува луѓе од странство, автоматски е еден чекор зад конкуренцијата. Ако сака да опстане и да расте во денешниот глобален свет, мора да се однесува и глобално.

12 01, 2023

Матичната канцеларија – проклетство на работодавците или подарок?

јануари 12th, 2023|Categories: Компании, На пазарот на трудот|

Домашната канцеларија можеби е нова норма за многу луѓе. Но, дали ова решение е повеќе штетно отколку корисно за работодавците?

10 01, 2023

Обуката на вработените треба да биде се разбира, а не предност

јануари 10th, 2023|Categories: На пазарот на трудот, Компании|

Обуката на вработените не треба да биде само некаков бенефит што компанијата го нуди покрај платата, туку природен дел од функционирањето на една модерна компанија. Образованието е патот до напредок на целото општество.

2 01, 2023

Како да се избере вистинскиот кандидат за вработување?

јануари 2nd, 2023|Categories: Компании, На пазарот на трудот|

Основата на секоја компанија се нејзините вработени. Затоа е толку важно да се најдат вистинските луѓе за дадената позиција. Еве брз водич за наоѓање на вистинскиот кандидат.