Perla e Karaibeve – Kuba ekzotike u ofron turistëve një kombinim të jashtëzakonshëm të natyrës së virgjër, plazheve të bukura, historisë, muzikës në rrugë, kërcimit të gjallë, njerëzve mikpritës dhe përvojave unike . Gjatë pushimeve tona të fundit të kaluara në këtë destinacion interesant, arritëm të njihemi me atmosferën që mbretëron këtu dhe mënyrën e jetesës që ata jetojnë këtu. Për shkak të faktit se Kuba është një vend ku një regjim socialist është ende në fuqi, në përgjithësi ka paragjykime për të dhe në përgjithësi ai perceptohet mjaft negativisht. Megjithëse fsheh anët e saj negative, ka edhe gjëra që funksionojnë mirë nga të cilat vendet e tjera mund të frymëzohen lehtësisht .

Dihet se vendi më i populluar dhe më i madh në Karaibe, i përbërë nga mbi 400 ishuj, i përket vendeve me shkallë të lartë varfërie . Ajo fitoi një kampionat të shëmtuar që nuk mund të mburret. Njerëzit që jetojnë në Kubë marrin pagat më të ulëta në botë. Megjithatë, në Kubë jetojnë njerëz shumë miqësorë dhe të hapur , të cilët patëm mundësinë ta përjetojmë drejtpërdrejt, pavarësisht jetës së vështirë. Në këtë mënyrë, ata reagojnë ndaj aspekteve jo më të mira të jetës dhe përpiqen të perceptojnë të mirat në jetë. Prandaj, ne mund të marrim një shembull nga qëndrimi i tyre ndaj jetës. Pavarësisht mjerimit të madh dhe problemeve ekzistenciale me të cilat përballen përditë, ato rrezatojnë mirëqenie dhe paqe . Ndërsa ne shpesh jemi negativë, e megjithatë nuk jemi aq të këqij në krahasim me ta. Përveç kësaj, ne mund të frymëzohemi nga gjëra të tjera.

Kujdesit shëndetësor

Ndoshta është e habitshme për dikë, por sistemi i kujdesit shëndetësor këtu është në një nivel shumë të lartë. Kuba i përket vendeve me një nga sistemet më të mira të kujdesit shëndetësor në botë. Është krejtësisht falas për kubanezët, edhe pse ne evropianëve na duket e pabesueshme. Edhe trajtimet dentare janë falas, ndërsa diku tjetër është një çështje e shtrenjtë. Paradoksalisht, Kuba ka më shumë mjekë për popullsi në botë. Janë të cilësisë së lartë, të cilat qeveria i përdor dhe i dërgon në vende të tjera të zhvilluara. Ky është një burim financimi për shtetin. Ato fokusohen kryesisht në parandalimin , i cili parandalon shfaqjen e sëmundjeve të rënda.

Duke u zbuluar në kohë, parandalohet vdekja e parakohshme e njerëzve që do të kishin një shans më të mirë shërimi nëse sëmundja do të ishte kapur në një fazë të hershme. Në këtë mënyrë reduktohen me shpejtësi edhe kostot e trajtimit financiarisht kërkues të shumë sëmundjeve të rënda. Gjithashtu falë një sistemi shëndetësor që funksionon mirë, i cili është i krahasueshëm për nga cilësia me sistemin shëndetësor të vendeve më të zhvilluara, kubanezët jetojnë në moshën mesatare më të lartë të të gjithë banorëve të Karaibeve dhe Amerikës Latine. Ata gjithashtu kanë shkallën më të ulët të vdekshmërisë foshnjore dhe fëmijëve. Edukimi i mirë funksionon këtu se si të parandalohen sëmundjet, të cilat, së bashku me parandalimin, përbëjnë pjesën më të madhe të suksesit. Është e vërtetë që pajisjet e spitaleve shtetërore janë mjaft të vjetruara dhe shpesh të papërshtatshme.

Arsimi

Arsimi falas është gjithashtu një çështje e natyrshme në vendin e purove dhe rumit. Këtu futet frekuentimi i detyrueshëm i shkollës , kështu që kubanët janë të shkolluar pavarësisht varfërisë së tyre. Deri në 99.8% e tyre dinë të lexojnë dhe të shkruajnë. Shkrim-leximi është i vetëkuptueshëm në kushtet evropiane, por jo në vendet e Amerikës Latine. Por, pas përfundimit të shkollës, një i ri duhet të punojë të paktën dy vjet në fushën në të cilën është shkolluar. Vetëm atëherë ai mund të ndryshojë profesionin e tij dhe të punojë në një fushë tjetër. Shteti përcakton se ku, në cilin rajon do të shkojë nga vendbanimi i tij. Arsyeja është se kubanezët lejohen të studiojnë me paratë e shtetit. Kështu ndodh edhe në vende të tjera, por qeveria kubaneze e percepton në atë mënyrë që kur studiojnë falas, duhet të bëjnë edhe disa punë në fushën e caktuar. Në këtë rast, të rinjtë do të mendojnë më mirë se çfarë do të studiojnë.

Siguria

Edhe pse jashtëzakonisht e varfër dhe e privuar, Kuba është një vend i sigurt , të cilin qeveria e ka arritur përmes patrullave të shpeshta policore në rrugë që janë pjesë e rregullt e jetës kubaneze. Interesante është se këtu ndalohet mbajtja e një thike xhepi, e cila dënohet deri në pesë vjet burg. Në rast se dikush i drejtohet vjedhjes, ai nuk do të kursehet nga një dënim i rëndë në formën e disa viteve të kaluara në burg.

Megjithatë, aspekte apo fusha të tjera janë në një gjendje mjaft kritike. Këtu përfshihen pagat e ulëta të përmendura tashmë, të cilat ndikojnë në jetën dhe ekonominë e përgjithshme. Ushqimi dhe mallrat e tjera nuk janë më të mira.

Tregtia dhe ekonomia

Ekzistojnë dy lloje dyqanesh – njëra është e destinuar për banorët vendas dhe mund të paguhet ekskluzivisht me monedhën vendase – peson kubane, ose opsioni i dytë – me karta racioni. Kubanët marrin mallra të racionuara , pasi fitojnë pak, edhe ky është vetëm ushqimi bazë , si orizi, sheqeri dhe perimet. Ata duhet të blejnë pjesën tjetër në dyqan, por nuk ka shumë për të zgjedhur. Lloji i dytë i dyqaneve janë supermarketet për turistët , ku mund të gjeni mallra të importuara. Megjithatë, është gjithashtu shumë monoton, shpesh është një lloj produkti i vendosur në të gjithë raftin. Nuk është e mundur të zgjedhësh nga lloje të ndryshme markash, siç jemi mësuar në Evropë.

Qeveria është mbi gjithçka

Një tjetër negative është se çdo gjë që rritet njerëzit i përket shtetit. Ata nuk mund të rritin asgjë për veten e tyre. Prodhuesit duhet t’ia dorëzojnë shtetit fitimin për lëndën e parë në masën deri në 95%. Ai ka kontroll mbi të gjitha proceset e biznesit. Edhe restorantet janë pronë e tij. Për shkak të embargos amerikane, vetëm disa ushqime mund të arrijnë në Kubë, që do të thotë se dieta kubane është monotone. Prandaj kubanët nuk e njohin kënaqësinë e ushqimit. Vendi i Karaibeve është i njohur në të gjithë botën për purot e tij cilësore. Prodhuesit e tyre lejohen të shesin vetëm 10% të tyre, pjesa tjetër është gjithashtu e shtetit.

Censura

Ekziston një censurë e madhe tipike për regjimin komunist. Qeveria zotëron median, duke ndikuar kështu në atë që del përmes saj. Qasja në rrjetin publik Wi-Fi është e disponueshme vetëm për njerëzit e zakonshëm që nga viti 2015. Megjithatë, disa faqe janë ende të paarritshme për njerëzit. Telefonat celularë dhe kompjuterët personalë mund të përdoren që nga viti 2008 . Drejtimi i makinave antike është një atraksion turistik shumë i njohur që asnjë vizitor nuk mund të humbasë. Por a e dini pse makinat e viteve 50 ngasin këtu? Sepse importi i makinave ishte i ndaluar në Kubë deri në vitin 2011 . Ndalimi i televizionit, internetit apo telefonave lidhej me pengimin e vendasve që të mësonin për jetën jashtë vendit të tyre. Në Kubë, shërbimi i detyrueshëm ushtarak është futur jo vetëm për burrat, por edhe për gratë, për një periudhë dyvjeçare.

Kuba është një vend plot paradokse, nga njëra anë një sistem i mirë shëndetësor, nga ana tjetër një sistem i dobët ekonomik dhe censurë e fortë. Kompania jonë Atena e sheh këtë vend si një burim frymëzimi për vendet e tjera, natyrisht në gjërat pozitive që funksionojnë mirë. Jo çdo gjë është e zezë apo e bardhë. Në çdo vend ka minuse dhe pluse, disavantazhe dhe avantazhe, por ajo që ne të gjithë mund të frymëzohemi nga kubanët është një qasje pozitive ndaj jetës.