Humbja e oreksit tek të moshuarit është një problem kompleks që kërkon mirëkuptim dhe durim. Sot do t’ju njohim me shkaqet e këtij problemi dhe do t’ju ofrojmë këshilla praktike dhe të dobishme për kujdestarët.

Shkaqet psikologjike të humbjes së oreksit

Trazirat emocionale, si humbja e partnerit ose kafshës shtëpiake, mund të çojnë në stres dhe ulje të oreksit. Përveç kësaj, izolimi që ndjejnë shumë të moshuar mund të zvogëlojë gëzimin e të ngrënit dhe ta kthejë atë në një detyrë rutinë.

Dalja në pension gjithashtu mund të prishë zakonet e vjetra, duke përfshirë ushqimin e rregullt. Pamundësia për të kryer disa aktivitete për shkak të kufizimeve të reja shëndetësore mund të jetë gjithashtu një shqetësim. Kjo shpesh çon në anashkalimin e vakteve ose ngrënies së parregullt.

Ana fizike e problemit

Plakja në mënyrë natyrale zbut shijen dhe aromën , duke e bërë ushqimin më pak tërheqës dhe duke reduktuar oreksin. Përveç kësaj, një mori medikamente që u përshkruhen të moshuarve për probleme shëndetësore shpesh kanë efekte anësore, si ndryshimi i shijes ose tharja e gojës, të cilat mund të dekurajojnë ngrënien.

Fatkeqësisht, kjo nuk është e gjitha. Nga problemet dentare deri te sëmundjet e rënda si Alzheimer, sëmundjet fizike mund ta bëjnë të vështirë dhe të pakëndshme aktin e të ngrënit. Duke marrë parasysh se më shumë se 80% e të moshuarve kanë të paktën një sëmundje kronike dhe 77% kanë të paktën dy, është e qartë se menaxhimi i sëmundjeve kronike është vendimtar kur kemi të bëjmë me humbjen e oreksit tek të moshuarit.

Si të menaxhoni humbjen e oreksit tek të moshuarit?

Çdo i moshuar është unik. Po ashtu edhe nevojat e tyre. Megjithatë, ka disa gjëra që mund të provoni që duhet të ndihmojnë në shumicën e rasteve.

  • Rritni tërheqjen e ushqimit: Gjallëroni vaktet me ushqime me ngjyra dhe pjata anësore për t’i bërë ato tërheqëse vizualisht. Duke eksperimentuar me shije dhe tekstura të ndryshme, mund të zbuloni gjithashtu se çfarë i pëlqen më shumë të moshuarit.
  • Inkurajoni ushqimin social: Të ngrënit së bashku mund të stimulojë oreksin dhe t’i bëjë vaktet më të këndshme. Duke ngrënë së bashku, vetmia dhe efekti i saj në oreks mund të luftohet në një masë të madhe.
  • Respektoni preferencat ushqimore: Kushtojini vëmendje asaj që i pëlqen dhe çfarë nuk i pëlqen të moshuarit. Përgatitja e ushqimeve të tyre të preferuara mund të rrisë shumë gatishmërinë e tyre për të ngrënë.
  • Ofroni vakte më të vogla dhe më të shpeshta: Vaktet e mëdha mund të jenë dërrmuese. Sigurimi i porcioneve më të vogla gjatë ditës mund të jetë më tërheqës dhe më pak i vështirë për t’u konsumuar nga të moshuarit.
  • Hidratim i rregullt: Marrja e rregullt e lëngjeve është thelbësore. Dehidratimi mund të shtypë urinë, prandaj është e rëndësishme të siguroheni që të moshuarit të pinë mjaftueshëm gjatë ditës.

Roli ynë në Atena

Atena, ne jemi të vetëdijshëm për kompleksitetin e kujdesit për të moshuarit, veçanërisht kur bëhet fjalë për sigurimin e ushqimit të tyre adekuat. Misioni ynë është të përputhim kujdestarët që kanë kombinimin e duhur të aftësive dhe ndjeshmërisë me familjet që kanë nevojë për mbështetjen e tyre. Nëse kërkoni këshilla ose keni nevojë për ndihmë për të gjetur kujdesin për një të moshuar, Atena është burimi juaj i ndihmës. Së bashku ne mund të përmirësojmë mirëqenien dhe ushqimin e të moshuarve në kujdesin tonë.